Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik

Gifta mig

Vem ärver min make; jag eller hans son?

Fråga:

Jag har träffat en ny man och vi ska nu gifta oss. Han har en son på 5 år och jag saknar ännu barn. Eftersom vi ska bygga ett liv tillsammans så vill jag vara säker på att vi, som gifta, ärver varandra om olyckan skulle vara framme.

Svar:

Huvudregeln är, precis som du skriver, att gifta makar ärver varandra. Däremot har barn som inte är gemensamma, som din blivande mans son, rätt att få ut sitt arv före dig. Det betyder i praktiken att din make ärver dig men att du inte ärver honom. Genom att skriva ett testamente kan din blivande make ändra på det så att du får ärva upp till hälften av hans nettotillgångar. Den återstående halvan ärver hans son direkt.

Hur behåller jag släktgården vid ev. skilsmässa?

Fråga:

Tillsammans med mina syskon äger jag en släktgård i norrland. Eftersom jag ska gifta mig så har mina syskon påtalat att jag måste skydda släktgården ifall jag skiljer mig, går det?

Svar:

Visst går det att skydda släktgården mot delning vid en ev. skilsmässa! Skriver du och din blivande maka ett äktenskapsförord kan ni i detta tala om vilken egendom som ska hållas utanför en framtida bodelning. Både du och din hustru måste vara överens om innehållet i äktenskapsförordet och dessutom finns det vissa formkrav för att det ska vara giltigt. För att du ska vara säker på att vara skyddad bör ni skriva äktenskapsförordet innan ni gifter er.

Hitta kontor