Hoppa till innehållet
Tillbaka

Vem ärver sommarhuset?

Fråga

Morfar och mormor gifte sig och köpte sommarhuset Sjövillan 1959. När mormor dog ärvde morfar hennes hälft. De två gemensamma barnen har tillbringat mycket tid här, även med sina familjer i vuxen ålder. Sonen med fd fru skaffade sig så småningom ett eget sommarställe, men dottern använde barndomshuset desto mer. Sjövillan är alltså ett älskat ställe och nu vill morfar säkerställa att det stannar i släkten. Eftersom morfar även har en del aktier och lite konst, vill han att dottern ärver huset medan övriga tillgångar går till sonen. Blir det automatiskt som morfar vill eller behöver han göra något?

Svar

Om det inte finns ett testamente, delar sonen och dottern lika på hans tillgångar och huset blir inte enbart dotterns. Eftersom dottern är gift kan dessutom svärsonen göra anspråk på Sjövillan i händelse av att dottern och han skulle gå skilda vägar. Det var inte riktigt vad morfar tänkte sig.

Om det finns ett testamente, då får sonen och dottern självklart ut sina arvslotter. Men morfar har kompletterat med ett testamente där han tydligt delar upp sina tillgångar mellan de två barnen. Dessutom har han gjort Sjövillan till enskild egendom, så att dotterns man inte kan göra anspråk på den i händelse av skilsmässa.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden