Hoppa till innehållet
Tillbaka

Vi är gifta och har gemensam ekonomi. Behöver vi skriva testamente?

Fråga

Jag och min fru har gemensam ekonomi, en gemensamt ägd bostad med gemensamma lån och vi har tre barn tillsammans som nu är vuxna. Behöver vi skriva testamente om någon av oss dör, så att den efterlevande partnern har fri förfoganderätt över dödsboet? Hur går vi till väga?

Svar

Makar som endast har gemensamma barn ärver varandra med fri förfoganderätt enligt lag och barnen får sina arv först efter att båda föräldrarna har avlidit. Ni behöver alltså inte skriva något testamente för att den efterlevande ska få fri förfoganderätt till arvet efter att den första partnern gått bort.

Men det är vanligt att makar i er situation upprättar testamente. Ofta vill man se till att arvet som barnen så småningom ska få, ska vara barnens enskilda egendom och därmed vara skyddat vid en eventuell skilsmässa eller separation. Om ni vill ha ett sådant testamente så är det klokt att anlita en jurist, så att allt blir korrekt formulerat.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden