Sidförslag
  Kontor
   article_img

   Allmän rådgivning

   På Familjens Jurist hjälper vi till i livets alla skeenden, om det händer och när det händer. Men ibland kan det vara bra att se över sin juridiska situation i förväg för att göra livet lite enklare.

   Tänk efter före

   Det händer mycket i livet. Familjekonstellationer ändras, stora inköp görs, närstående går bort och barn föds. Det är inte alltid enkelt att hänga med och veta vad som gäller juridiskt, därför kan det vara bra att gå igenom sin juridiska situation med en jurist när det sker eller har skett förändringar i livet.

   Särskilt viktigt kan det vara om du har funderingar kring att:

   • Flytta ihop
   • Få barn
   • Gå skilda vägar
   • Ge bort en gåva
   • Någon har gått bort
   • Köpa bostad

   Kontakta oss så hjälper vi dig med en rådgivning som passar just din livssituation och din framtid.

   Vad är juridik?

   Fråga

   Vad är juridik och hur kan den göra skillnad?

   Svar

   Om man slår upp ordet juridik beskrivs det i böcker lite torrt som läran om rättsreglernas tolkning och tillämpning.

   För oss som arbetar vid Familjens Jurist är juridiken inte bara lagar och paragrafer utan ett av verktygen för att kunna hjälpa våra kunder genom livets olika faser. Det verktyget måste kompletteras med lyhördhet och erfarenhet för att komma till sin rätt. Juridik omfattar många situationer så finns det också många olika inriktningar: finansrätt, straffrätt, arbetsrätt, familjerätt, miljörätt, folkrätt och medicinsk rätt är några exempel. Vi brinner för den juridiken som gör skillnad i människors vardag; familjejuridik, humanjuridik, privatjuridik är några av samlingsnamnen som inrymmer alla viktiga livshändelser.

   Jurist, jur kand eller advokat, vad är skillnaden?

   Fråga

   Jag behöver hjälp med att upprätta ett testamente. Vad är det för skillnad mellan jurister och advokater? Är de ena bättre än de andra?

   Svar

   På Familjens Jurist arbetar jurister som har genomgått grundläggande eller högre juristexamen. Jurist i sig är inte en skyddad titel men syftar många gånger till att personen har tagit examen från Juristprogrammet. I Sverige kan man läsa Juristprogrammet på universiteten i Uppsala, Umeå, Örebro, Lund, Göteborg, Stockholm och från och med hösten 2017 även i Karlstad. Vem som helst får egentligen kalla sig för ”jurist” även om man normalt förutsätter att personen har relevant högskole- eller universitetsutbildning inom juridik.

   Jur kand är en förkortning av Juris kandidatexamen, vilket betyder att personen har läst juristlinjen enligt studieordningen för de som påbörjade sin utbildning före 1 juli 2007. De som påbörjat Juristprogrammet efter 1 juli 2007 kallas inte längre ”jur kand” utan kort och gott ”jurist”.

   För att få kalla sig advokat krävs examen från Juristprogrammet samt medlemskap i svenska Advokatsamfundet. Advokat är en skyddad titel som endast medlemmar i svenska Advokatsamfundet får använda sig av. För att bli medlem och få använda titeln advokat behövs specifik arbetslivserfarenhet, en godkänd advokatexamen och erlagd medlemsavgift.