Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Hyresavtal

    Funderar du på att hyra eller hyra ut bostad? Att ingå ett hyresavtal avseende bostad innebär såväl rättigheter som skyldigheter för både hyresgäst och hyresvärd. Vilken hyra ska betalas och när? Om hyran inte betalas, hur blir hyresvärden av med sin hyresgäst och hur kan hyresgästen ändå få möjlighet att bo kvar? Får man som hyresgäst tapetsera om i lägenheten? Vem är ansvarig för skador på lägenheten?

    Många frågor kan uppkomma om du hyr din bostad eller om du har tänkt hyra ut den till någon. Även om det inte finns något krav på skriftligt avtal enligt lag, om inte hyresgästen eller hyresvärden begär det, så rekommenderar vi att dokumentera avtalsvillkoren i ett skriftligt avtal.

    Vänd dig till oss om du behöver hjälp med att skriva ett hyresavtal

    Om du ska hyra ut din bostad till någon eller om det är du som ska hyra en bostad, kan Familjens Jurist hjälpa dig med det juridiska. Vi hjälper till att upprätta hyresavtal och säkerställer att ni har tänkt igenom de situationer som kan uppstå i ett hyresförhållande.

    Med anledning av Coronaviruset

    Familjens Jurist följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har vidtagit ett antal åtgärder inom vår verksamhet för att minska smittspridningen. Här kan du läsa mer om de åtgärder vi gjort inom vår organisation.

    Vi erbjuder alla våra kunder möjligheten att boka om sitt möte helt kostnadsfritt, antingen till en annan dag eller till ett telefonmöte.

    Jag vill hyra ut min bostadsrätt, behöver jag ett hyreskontrakt?

    Fråga

    Hej, jag har en bostadsrätt som jag tänkt hyra ut till ett par bekanta. Min fråga är om jag lär behöva ett hyreskontrakt?

    Svar

    Det är högst rekommenderat att ha ett hyreskontrakt för att däri reglera bl.a. hyresnivån, hyrestiden och skicket på lägenheten. Utan ett hyreskontrakt är det svårt att veta vad som har avtalats mellan dig och hyresgästen och missförstånd uppstår lätt. Ibland vill bostadsrättsföreningen se hyreskontraktet innan de lämnar tillstånd till uthyrningen, vilket är ytterligare ett skäl till att ha ett.

    Läs mer om hyresavtal.

    Par som flyttar

    Familjens Jurists podcast

    Lyssna på vårt poddavsnitt om hyresavtal där vi bland annat pratar om vem som ger dig tillstånd att hyra ut, hur mycket du får ta i hyra och skillnaderna mellan att hyra ut en bostadsrätt respektive hyresrätt.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden