Hoppa till innehållet

Hyresavtal

Funderar du på att hyra eller hyra ut bostad? Att ingå ett hyresavtal avseende bostad innebär såväl rättigheter som skyldigheter för både hyresgäst och hyresvärd. Vilken hyra ska betalas och när? Får hyresgästen tapetsera om i lägenheten? Vem är ansvarig för eventuella skador? Och om hyran inte betalas, hur blir hyresvärden av med sin hyresgäst - och hur kan hyresgästen ändå få möjlighet att bo kvar? 

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Löpande timpris

Vad kostar hjälp med jurist?

Ett hyresavtal kan variera beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 990 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Vänd dig till oss om du behöver hjälp med hyresfrågor

Om du ska hyra ut din bostad till någon, eller om det är du som ska hyra en bostad, kan vi på Familjens Jurist hjälpa dig med det juridiska. Vi kan säkerställa att ni har tänkt igenom alla de situationer som kan uppstå i ett hyresförhållande och även hjälpa er att ta fram ett korrekt hyresavtal. Om det skulle uppstå andra problem under uthyrningsperioder finns vi också här för dig.

Hur räknar jag ut en skälig hyra?

Är du osäker på hur mycket hyra du får ta ut, eller vilken hyra som är rimlig att betala i andrahand för ditt boende? Ta reda på det i vår kostnadsfria tjänst!

Beräkna skälig hyra på Legalite

Familjens Jurists podd

Lyssna på vårt poddavsnitt om hyresavtal där vi bland annat pratar om vem som ger dig tillstånd att hyra ut, hur mycket du får ta i hyra och skillnaderna mellan att hyra ut en bostadsrätt respektive hyresrätt.

Frågor och svar

Jag vill hyra ut min bostadsrätt, behöver jag ett hyreskontrakt?

Det är högst rekommenderat att ha ett hyreskontrakt för att kunna reglera exempelvis hyresnivån, hyrestiden och skicket på lägenheten. Utan ett hyreskontrakt är det svårt att veta vad som har avtalats mellan dig och hyresgästen, och missförstånd uppstår lätt. Ibland vill bostadsrättsföreningen se hyreskontraktet innan de lämnar tillstånd till uthyrningen, vilket är ytterligare ett skäl till att ha ett.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden