Hoppa till innehållet
Tillbaka

Jag har fått en fastighet i gåva av min far, har min sambo rätt till den vid eventuell separation?

Fråga

Jag lever idag tillsammans med min pojkvän och vi delar bostad, vi är sambos. Det är jag som står på hyresrätten och alla räkningar sedan innan han flyttade till mig. Det jag undrar över är följande...För ett par dagar sedan så fick jag och min syster ett gåvobrev av vår far på fastigheter, skog och mark. Nu undrar jag om något skulle hända i mitt eller min systers nuvarande samboförhållanden betyder det att denna gåva skulle delas med dem då vi mottagit den medans vi är sambos?

Svar

Sambolagen täcker bara gemensam bostad och gemensamt bohag. Det är då fråga om bostad som har införskaffats för att just ni två ska bo där tillsammans. Bohag är möbler och annat inre lösöre som du, din sambo eller ni gemensamt har skaffat för att ni gemensamt ska använda dem. Ingenting av det som man har med sig in i samboförhållande ska delas vid en separation. Så länge ni bor kvar i din hyresrätt har din sambo inte rätt till den, men om du/ni däremot köper och flyttar in i en bostadsrätt eller ett hus blir det en sambobostad.

All annan egendom, i det här fallet fastigheten som du och din syster fått i gåva, faller utanför sambolagen och den som äger tillgången (eller står för skulden) behåller den. Sambor har inte arvsrätt efter varandra, så om man vill ärva varandra måste man skriva testamente. Men sambor skall även ha ett ekonomiskt samarbete, det är rimligt att din sambo bidrar till hyra och räkningar för ert gemensamma boende, såvida han inte betalar någonting annat för er båda i stället.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden