Hoppa till innehållet
Tillbaka

Hur räknar jag ut ett skäligt underhåll för mina barn?

Fråga

Hej, jag skulle vilja veta hur jag räknar ut ett skäligt underhåll för mina barn?

Svar

Vad som är skäligt underhåll till dina barn beror på en mängd faktorer men det vi kan säga gällande alla barn är att de har rätt till att få sina grundläggande behov tillfredsställda.

Därtill kan komma de särskilda behov som barn kan tänkas ha. Dit räknas t ex kostnad för barnomsorg. När barnets behov finns kartlagt gäller att föräldrarna ska bidra till detta behov var och en efter sin förmåga. Det är vad lagen säger att ni ska ta hänsyn till om ni beräknar underhållsbidrag enligt reglerna i Föräldrabalken. Vanligaste missförståndet är annars att det som Försäkringskassan kan förskottera till barn med separerade föräldrar (det som kallas underhållsstöd) skulle vara en norm eller ett tak för vad den förälder där barnen inte bor ska betala i underhållsbidrag. Detta är nu en kraftig förenkling varför jag rekommenderar dig att kontakta ett eget ombud om det är aktuellt med ett underhållsbidrag. Ombudet kan även vara behjälplig vid upprättande av ett efterföljande avtal. Glöm inte att barnen har rätt till underhåll och du som boendeförälder inte får avtala bort den rätten. Så länge som barnet är under 18 år betalas underhållsbidraget till boendeföräldern men därefter direkt till barnet till dess hen avslutar sina gymnasiestudier.

Läs mer om vårdnad, boende och umgänge.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden