Hoppa till innehållet

Lagfart

Lagfartsansökan måste göras om du köper eller får en fastighet i gåva, vid arvskifte eller genom bodelning. Genom att ansöka om lagfart blir du registrerad som ägare till fastigheten.

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Från 990 kr

Vi hjälper dig

Vi kan hjälpa till med ansökan om lagfart och hos oss betalar du ett fast pris för tjänsten. Självklart kan vi också hjälpa er att upprätta ett köpekontrakt och gåvobrev om du önskar det.

Vad kostar hjälp med jurist?

Väljer du ta hjälp av en jurist ingår en kortare rådgivning samt ansökan av lagfart i det fasta priset. Hjälp utöver det debiteras enligt löpande timtaxa*, exempelvis vid behov av extra möten eller ytterligare åtgärder vid komplexa situationer. Kostnadsuppskattning ges av jurist vid mötet.

  • Utgångspris för en lagfartsansökan med jurist är 990 kr*.

  • Ordinarie timtaxa för tillkommande arbete är 2 250 kr*.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

När behöver man ansöka om lagfart?

Om du köper en fastighet eller får en fastighet i gåva, vid arvskifte eller genom bodelning ska du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. Genom att ansöka om lagfart blir du registrerad som ägare till fastigheten. Tillsammans med din ansökan måste du skicka med fångeshandlingen, det vill säga gåvobrevet, köpekontraktet eller annan handling som bevisar att du är den nya ägaren. Ansökan bör skickas in så snart som möjligt eftersom det är viktigt att det framgår att det är du som äger fastigheten, så att inte tidigare ägare olovligen belånar fastigheten.

Lagfartskostnaden varierar stort beroende på hur fastigheten erhållits (köp, gåva, arv eller bodelning) och uppmärksamhet krävs då även skattereglerna är olika för dessa, särskilt avseende uppskov. Det är därför viktigt att i förväg noga tänka igenom hur en ägarövergång ska ordnas, särskilt i närståendesituationer.

Ansöka om lagfart

Om du blivit ägare till en fastighet är du skyldig att ansöka om lagfart hos Lantmäteriet inom tre månader. Genom att ansöka om lagfart minskar du risken för att någon annan felaktigt ansöker och får lagfart på din fastighet.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden