Använd får kostnadsfria tjänst Bygglovskollen för att ta reda på om du behöver bygglov eller inte.
Många frågor dyker upp när du ska bygga eller renovera. En del är väntade, andra oväntade. Det kan röra sig om allt från avtalsfrågor till skäligt pris och förseningar. Det är svårt att överblicka alla potentiella problem som kan uppstå. De vanligaste fallgroparna går dock att undvika med rätt planering och kunskap.
Många är omedvetna om att även mindre åtgärder kräver bygglov. Om du äger en villa och önskar måla huset i en annan färg eller byta material på fasaden, krävs det i regel bygglov. Bygglov och bygganmälan kan också behövas om du vill bygga altan, inreda vinden i villan eller ändra planlösningen i din bostadsrätt.
Om du behöver bygglov så ska ansökan skickas till kommunen tillsammans med andra bilagor som behövs. Då bygglovsreglerna i Plan- och bygglagen kan upplevas som krångliga är det många gången en bra idé att anlita en jurist som är insatt i regelverket och kan företräda dig i ditt ärende.
Det går att söka bygglov i efterhand om du missat att ansöka, men det medför alltid en sanktionsavgift. Du kan heller aldrig vara säker på att du beviljas bygglov i efterhand. I värsta fall kan du bli tvungen att riva eller återställa det du byggt.
Om du inte är nöjd med kommunens beslut kan du överklaga det och begära att få det omprövat. Önskar du överklaga ett nekat bygglov kan vi hjälpa dig och vi kan även företräda dig i tvist i domstol.
Skulle du vara missnöjd med ett beviljat bygglov i din omgivning går det att överklaga, men det är viktigt att du gör det i tid. Huvudregeln är att en skriftlig överklagan måste komma till kommunen inom tre veckor från att du fått ta del av beslutet. I en överklagan måste du förklara varför bygglovet påverkar dig negativt och vad du vill med överklagan.
Tips om du ska anlita hantverkare:
Kontrollera hantverkarens referenser, ekonomi och behörigheter.
Se till att ni är överens om vad som ska utföras, när det ska utföras, vad det ska kosta och vad som ingår (och inte ingår) i tjänsten.
Kom överens om du vill att företaget ska använda ROT-avdrag.
Dokumentera det ni kommit överens om i ett skriftligt avtal.
Betala helst inte i förskott om tjänsten eventuellt skulle vara felaktig.
Det är tyvärr inte ovanligt att det blir fel vid renoveringar och ombyggnationer. Och ofta åtgärdas inte felet av hantverkaren, eller så förnekar de att det finns några fel i tjänsten som utförts. Det är inte heller ovanligt att arbetena blir försenade och om du har betalat i förskott kompliceras situationen ytterligare.
Vi på Familjens Jurist kan hjälpa dig att lösa eller undvika dessa och andra svåra situationer.
Våra fastighetsjurister kan på ett smidigt och kostnadseffektivt sätt hjälpa till med en rad frågor om nybyggnation, ombyggnation och renovering. Förutom personlig rådgivning hjälper vi dig att granska avtalsförslag och företräder dig vid eventuella tvister.
04:18
Oscar Coronel, Jurist
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.