Hoppa till innehållet
Tillbaka

Har det någon betydelse vem som står på lagfarten? Vi är ju gifta.

Fråga

Jag och min make gifte oss 1970. Åren som följde byggde vi hus och skaffade tre barn. Eftersom jag var hemma med barnen och saknade inkomst skrevs min man som ensam ägare till bostadsfastigheten. Vi har alltid haft gemensam ekonomi och betalt alla lån och andra kostnader för fastigheten gemensamt. Har det någon betydelse vem som står på lagfarten? Vi är ju gifta.

Svar

Det har betydelse vem som står som ägare till fastigheten. Att ni är gifta med gemensamma barn betyder att ni ärver varandra men det ger inget skydd om fastighetsägaren drabbas av en allvarlig sjukdom under livet.

Om ägaren drabbas av sjukdom som innebär att han inte kan uttrycka sin vilja (exempelvis av stroke eller demens) kan den andra maken varken försälja, hyra ut eller ge bort fastigheten - inte ens till de gemensamma barnen. Det finns heller ingen möjlighet att belåna fastigheten för att exempelvis bekosta nödvändiga reparationer. Enda möjligheten till en försäljning är genom förordnande av en god man.

Genom att din make överlåter halva fastigheten till dig förändras situationen. Som delägare till fastigheten kan du begära försäljning av fastigheten. Din andel av köpeskillingen har du rätt att disponera över. Pengarna kan användas till ett annat boende eller till levnadsomkostnader om din pension är låg.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden