Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Arvskifte

    När någon går bort innebär det ofta att arvet efter den avlidne ska fördelas till de som ärver. Saker och tillgångar som personen lämnat efter sig ska skiftas för att istället ägas av arvtagarna. Processen vid ett arvskifte kan vara påfrestande, både känslomässigt och juridiskt.

    Innan man kan skifta de efterlämnade ägodelarna ska alla eventuella skulder och begravningskostnader betalas. Som delägare i ett dödsbo har du dock inget personligt ansvar för den avlidnes skulder. Kan inte dödsboet betala skulderna skrivs de därför oftast av. Om den avlidne var gift eller sambo gör man oftast en bodelning innan arvskiftet. 

    Att skifta boet

    När skulder och kostnader betalats för den avlidne är det dags att dela tillgångarna mellan arvingar och testamentstagare. Utöver det som står angivet i ett testamente är det fritt att dela tillgångarna som delägarna själva önskar.

    Själva avtalet som anger hur tillgångarna fördelas kallas för arvskifte, vilket är ett civilrättsligt avtal mellan samtliga delägare i ett dödsbo. Det är en skriftlig handling som ska undertecknas av alla som har del i arvegodset. Om det enbart finns en arvinge behöver man inte göra något arvskifte. Kan delägarna inte komma överens kan man, genom tingsrätten, ansöka om en skiftesman eller boutredningsman som har till uppgift att ena arvtagarna i en frivillig överenskommelse, eller besluta om fördelningen av arvet i ett så kallat tvångsskifte. 

    Vi hjälper er

    Hos Familjens Jurist får ni hjälp med hela arvskiftet. Vi ser till att göra processen så enkel som möjligt och svarar på era frågor gällande juridiska rättigheter och fördelning av arv.

    Veranda med äldre möbler
    Se vår film om

    Arvskifte

    Familjens Jurists podd

    Lyssna på vår mikropodd om arvskifte där vi tar upp det viktigaste du behöver veta på bara fem minuter. I podden går vi igenom grunderna i arvskiften och vad som gäller i olika situationer.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden