Hoppa till innehållet
Tillbaka

Vad ska vi tänka på nu när vi flyttar ihop i en gemensam bostad?

Fråga

Vi har bestämt oss för att gå från särbo till sambo. Båda två har tidigare varit gifta och har barn från våra tidigare äktenskap. Vad ska vi tänka på nu när vi flyttar ihop i en gemensam bostad? Om någon av oss avlider, vad skulle det innebära för den som blir kvar?

Svar

Om någon av er köper möbler och utrustning till bostaden efter att ni har flyttat ihop, bör ni tänka på att var och en kan begära att sakerna ska delas lika vid en separation, oavsett vem som skaffat dem. Det gäller dock inte bostad och möbler som någon av er ägde innan ni blev sambo och det gäller inte heller fritidshus, bilar, bankmedel, värdepapper, fondandelar med mera. För att undvika osämja kring era tillgångar om ni separerar eller om någon av er dör, är det bra att dokumentera vilka möbler var och en hade med sig när ni flyttade ihop. Om ni köper en bostad gemensamt och går in med olika kontantinsatser i bostaden, kan det vara bra att skriva ett avtal där det tydligt står hur mycket var och en av er har betalat. Det gör det enklare att fördela reavinst/reaförlust rättvist om ni i framtiden säljer bostaden. Om någon av er dör är det den avlidnes barn som ärver. Ni ärver alltså inte varandra. Vill ni att den efterlevande ska kunna bo kvar i bostaden om den andra dör kan ni till viss del reglera det genom ett testamente. Men eftersom varje relation är unik, inte minst ekonomiskt och juridiskt, är det en bra idé för er att boka en kostnadsfri Livsbesiktning® för att gå igenom er situation och hur ni vill ha det.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden