Hoppa till innehållet
Tillbaka

Vad ska jag tänka på vid giftermål med en utländsk medborgare?

Fråga

Jag är från Frankrike och vill behålla mitt franska medborgarskap när jag gifter mig. Vi kommer att vara bosatta i Sverige. Vad ska vi tänka på inför äktenskapet och vilka lagar gäller vid en eventuell skilsmässa?

Svar

Här handlar det om internationell privaträtt och det är inget enkelt rättsområde. Huvudregeln enligt våra internationella privaträttsliga regler är att svenska äktenskapsregler skall gälla om paret vid äktenskapets ingående bosätter sig i Sverige.
Dock ska man veta att frågor som rör äktenskapets upphörande skiljer sig åt betänkligt från land till land. Detta innebär i sin tur att det inte är säkert att en dom om makars förmögenhetsförhållanden som har meddelats i land A accepteras i land B.
Det kan vara bra att göra ett lagval i äktenskapsförordet men det är tyvärr inte en säker lösning. Andra länder kanske inte godtar en lagvalsklausul men det visar i alla fall vad ni har kommit överens om.

I en sådan här situation är det därför viktigt att träffa en kunnig jurist och få hjälp med att upprätta korrekta handlingar.

Vanligaste frågorna om internationell privaträtt:

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden