Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Dödsboförvaltning

    När ett liv tar slut behöver du tid för sorg. Det kan vara jobbigt att behöva ta hand om de praktiska saker som lagen kräver, som dödsboförvaltning. Låter du en av våra jurister hjälpa dig med dödsboförvaltningen kan du istället låta sorgen ha sin gång och fokusera på att gå vidare.

    Vad är dödsboförvaltning?

    När någon går bort räknas allt personen ägde in i dödsboet. Fram tills arvskiftet behöver dödsboet då förvaltas och utredas. Det kan innebära försäljning av bostaden och betalning av räkningar. Även deklaration och en slutredovisning över personens ekonomi behöver göras. I praktiken innefattar det kontakt med banker och försäkringsbolag, uppsägning av prenumeration och så vidare. Beroende på dödsboets storlek kan förvaltning pågå länge, ibland i flera år.

    Vi kan hjälpa till

    Om du vill så hjälper våra jurister dig med juridiken, ekonomin och administrationen. Allt som ingår i en dödsboförvaltning helt enkelt. Med många års erfarenhet inom familjejuridik är våra jurister experter på hur man juridiskt sett sammanfattar ett liv.

    Hur lång tid tar det innan man får ut sitt arv?

    Fråga

    Hur lång tid tar det innan hela dödsboavvecklingen är klar? Vilka delar måste genomföras innan arvet kan fördelas?

    Svar

    Dödsboutvecklingen består av tre steg; bouppteckning, dödsboförvaltning och arvskifte. Bouppteckning är sammanställning av dödsboet där man summerar den avlidens tillgångar och skulder. Bouppteckningen måste vara gjord senast tre månader efter ett dödsfall, sedan måste bouppteckningen registreras hos Skatteverket.

    Nästa del är dödsboförvaltningen som är den praktiska hanteringen av den egendom som den avlidne har lämnat efter sig. Sista steget kallas för arvskifte och det är då arvet fördelas.  

    Varje dödsboavveckling är unik och därför kan vi inte säga exakt hur lång tid det tar. Hela processen, med alla tre steg, kan ta ca 8 till 15 månader. Men avvikelser från den tidsuppskattningen kan ske då det helt beror på naturen av dödsboavvecklingen.

    Vad är en bouppteckning?

    Fråga

    Efter min bortgångna mamma ska nu en bouppteckning genomföras. Vad är egentligen en bouppteckning och vad ska man tänka på? Sen undrar jag även om det finns några regler om när bouppteckningen ska vara klar.

    Svar

    En bouppteckning är något man enligt lag måste upprätta när någon avlidit. Det är en sammanställning av dödsboet där man bland annat tar upp tillgångar, skulder, dödsbodelägare och eventuellt testamente. Bouppteckningen måste påbörjas inom tre månader efter dödsfallet och ska sedan registreras hos Skatteverket. Det är den här delen av dödsboavvecklingen som de allra flesta dödsbon vill ha juridisk hjälp med. Läs mer om boupptecking.

    Veranda med äldre möbler
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden