Hoppa till innehållet
Tillbaka

Kan man välja förmyndare åt ens barn i ett testamente?

Fråga

Jag är ensam vårdnadshavare till mina barn. Jag vill skriva ett testamente där jag anger vem som ska ta hand om barnen om jag skulle dö innan barnen blir myndiga. Mina barn är 12 och 14 år gamla. De har ingen kontakt med sin biologiska pappa sedan vårt äktenskap tog slut samma år som den mitt yngsta barn föddes. Jag har syskon som jag kan tänka mig att barnen skulle kunna trivas med att bo hos. Hur ska jag gå till väga? Räcker det med att skriva ned de önskemålen jag har om var och vem barnen ska bo hos?

Svar

När det gäller den ekonomiska delen, det vill säga arv efter dig, så kan du till viss del förordna om detta genom ett testamente och se till att någon i din närhet förvaltar detta tills dina barn är myndiga.

Gällande vårdnadsfrågan är det svårt att ge råd utan att veta alla omständigheter. I ditt testamente kan du absolut skriva ner önskemål och lägga fram förslag till vem du skulle vilja fick vårdnaden om dina barn. Det är dock domstolen som tar beslut på vem som ska få vårdnaden och beslutet tas utifrån fokus på barnets bästa och är därför inte bunden av dina önskemål i testamente. Boka tid med en av våra jurister för att få ytterligare råd och alternativ.

Läs mer om testamente.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden