Hoppa till innehållet
Tillbaka

Går det att i efterhand ändra mitt arv till enskild egendom?

Fråga

När min pappa dog fick jag ärva ett hus som då var värt 350.000 kr. Mina systrar fick 350.000 kr var. Mina systrar krävde att jag skulle stå som ensam ägare av huset. Att skriva "enskild egendom" var det ingen som upplyste mig om. Därför står jag nu som ensam ägare av mitt hus. Går det i efterhand att ändra så att mitt arv är enskild egendom? Jag är gift sedan flera år tillbaka men då vi funderar på att gå skilda vägar vill jag veta hur det skulle bli vid en skilsmässa.

Svar

Då ditt arv efter din pappa inte gjorts till enskild egendom så ingår den vid bodelning. Om man vill ”skydda” en tillgång från att ingå i en bodelning måste man göra den till enskild egendom. Din pappa hade kunnat skriva det i ett testamente. Vill en givare att en gåva skall vara enskild egendom skriver man det i ett gåvobrev. Makarna som vill hålla tillgångar utanför en framtida bodelning kan skriva ett äktenskapsförord där man anger att viss tillgång ska vara enskild egendom eller till exempel att framtida gåvor och arv skall vara vars och ens enskilda egendom.

Läs mer om skilsmässa.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden