Hoppa till innehållet

Gifta sig

Få saker i livet är roligare än att gifta sig. Att säga ja förändrar livet för er båda. Även juridiskt. Som gift har du bättre juridiskt skydd än som sambo, men du får också en del skyldigheter. Därför finns juridiska frågor som är bra att känna till och reda ut för en trygg framtid tillsammans.Då lägger jag inte upp dem

Hur vill just ni ha det?

Som gifta är det viktigt att tänka igenom hur ni vill ha det i just ert äktenskap. Vill ni till exempel ha giftorätt i all egendom? Det innebär att allt ni äger idag och köper framöver delas lika om ni en dag skulle gå skilda vägar. Om ni vill att viss egendom ska vara enskild går det att lösa med ett äktenskapsförord. Om ni vill att ett framtida arv ska fördelas på ett särskilt sätt är det möjligt genom att skriva ett testamente.

Bra att tänka på innan ni gifter er

 1. Ansök om hindersprövning i god tid innan bröllopet – oavsett om ni gifter er borgligt, kyrkligt eller utomlands behöver ni göra en hindersprövning.
 2. Hur ska ni göra med efternamnen? Vill ni ändra efternamn behöver en ansökan skickas in till Skatteverket.
 3. Se över era försäkringar – det är alltid bra att kolla upp vad som händer med försäkringarna när ni gifter er, är det något som behöver ändras?
 4. Våga prata om vad som händer ifall framtiden inte blir som ni tänkt er. Det är det finaste ni kan göra för varandra för att trygga framtiden och minska risken för bråk och konflikter.
 5. Tänk igenom behovet av äktenskapsförord – ska alla tillgångar delas lika mellan er om ni skulle dela på er? Kanske extra viktigt att tänka på om någon av er har eget företag.
 6. Vill ni att arvet ska bli barnens enskilda egendom behöver ni skriva ett testamente.
 7. Finns det barn från tidigare förhållande är det extra viktigt att tänka igenom hur det blir om någon av er avlider.
 8. Om det kommer en dag då en av er inte längre kan fatta egna beslut, blir ni inte per automatik god man för Då behöver ni skriva en framtidsfullmakt.

Fördjupa dig

Vad innebär hindersprövning?

När man ska gifta sig måste man ansöka om så kallad hindersprövning. Det finns tre äktenskapshinder:

 • Någon av de blivande makarna är under 18 år

 • De blivande makarna är nära släkt med varandra

 • Någon av dem är redan gift eller partner i ett registrerat partnerskap

Om inga sådana hinder finns, utfärdar Skatteverket ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg. Intygen gäller i fyra månader. När intygen är klara är det fritt fram att boka in en vigselförrättare och börja planera för vigseln.

Giftorätt – vad innebär det?

En viktig skillnad mellan att vara gift och sambo är giftorätten, som innebär att ni har rätt till hälften av värdet av era tillgångar vid en bodelning efter avdrag för skulder – även det ni äger sedan innan äktenskapet.

Avtala bort giftorätten med äktenskapsförord

Med ett äktenskapsförord kan ni avtala bort hela eller delar av giftorätten. Det kan finnas olika anledningar till att man vill skriva ett äktenskapsförord. Ett exempel är om någon har byggt upp ett företag på egen hand som inte ska bli del av en bodelning. Ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket.

Hur fungerar arv som gifta?

Som äkta makar har ni rätt att ärva varandra. Detta innebär att den av er som överlever den andra har rätt att ärva all egendom. Om ni har gemensamma barn så betyder detta att era barn kommer få sitt arv efter att ni båda har avlidit.

Om ni däremot har barn från ett tidigare förhållande, så kallade särkullbarn, så finns det ett undantag från huvudregeln om att den efterlevande maken ärver all egendom. Särkullbarnen har nämligen rätt att få ut sitt arv direkt vid sin förälders död.

Reglera arv genom testamente

Om ni har gemensamma barn ärver de er först efter att ni båda har gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn till bara en av er, har däremot rätt att få ut sitt arv direkt vid förälderns bortgång, om det inte regleras i ett testamente.

Genom upprättandet av ett testamente kan ni till viss del styra hur och när arv tas ut och på så sätt säkerställa trygghet för den avlidnes partner, vilket kan bli aktuellt till exempel om han eller hon vill bo kvar i ett gemensamt hem.

Juridiken för samkönade par

Sedan 2009 kan samkönade par gifta sig i Sverige. Som samkönade par kan ni därför gifta er både borgerligt och kyrkligt och samma juridiska regler gäller som för olikkönade par som gifter sig.

Vi hjälper till med

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden