Hoppa till innehållet
Tillbaka

Blir det tryggare om vi gifter oss?

Fråga

Jag och min sambo har ett gemensamt barn. Han har även två barn ett från tidigare  förhållande. Borde vi gifta oss för att göra det tryggare rent juridiskt?

Svar

Er juridiska familjesituation blir absolut tryggare för er båda om ni gifter er. Särskilt då ni som sambor inte ärver varandra om ni inte har skrivit ett testamente. Då ärver istället alla tre barnen direkt och den efterlevande sambon kan få svårt att behålla bostad och erbjuda familjen den ekonomiska trygghet som behövs.

Eftersom din sambo har två barn från ett tidigare förhållande bör ni vara uppmärksamma på att även om ni gifter er (eller som sambor skriver ett testamente) har hans barn alltid rätt till att få ut halva sitt arv direkt. Ert gemensamma barn kommer att få vänta på sitt arv till dess att ni båda gått bort, om ni gifter er. Om ni inte gifter er ärver ert gemensamma barn direkt.

På flera olika sätt kan ni skydda varandra om någon av er plötsligt går bort. Förutom att gifta er borde ni också prata med en jurist och få hjälp att upprätta ett testamente och eventuellt äktenskapsförord för att på bästa sätt skapa en trygg framtid för hela familjen.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden