Hoppa till innehållet
Tillbaka

Blir allt som är ”mitt” automatiskt ”vårt” när vi gifter oss?

Fråga

Jag och min sambo ska gifta oss i sommar. Vad händer då med det vi redan äger? Jag har en bostadsrätt och min sambo äger en bil. Blir vi automatiskt gemensamma ägare av lägenheten och bilen när vi gifter oss?

Svar

Det är en vanlig missuppfattning att äganderätten till sina saker plötsligt ska delas med personen man gift sig med. Så är det inte. Du behåller äganderätten till din bostadsrätt och din blivande make eller maka behåller äganderätten till sin bil även efter att ni gift er.

Om ni däremot skiljer er eller när någon av er dör ska ni som gifta makar dela på värdet av allt ni äger tillsammans eller var och en för sig. Det kallas att man har giftorätt i den andras egendom. Vill du inte dela med dig av hälften av värdet på bostadsrätten om ni till exempel skiljer er, behöver ni innan ha skrivit ett äktenskapsförord där bostadsrätten blir din enskilda egendom.

Ta hjälp av en erfaren jurist när ni skriver äktenskapsförord för att vara säker på att innehållet inte kan misstolkas eller att några detaljer missas.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden