Hoppa till innehållet
Tillbaka

Gäller lagen om uppskjuten arvsrätt trots testamente med laglottsförbehåll?

Fråga

Min man och jag skrev ett testamente 1983 för att skydda oss mot våra gemensamma barns arvsrätt när den förste av oss avlider. När jag var i bankfacket senast och läste igenom detta upptäckte jag att det står att den efterlevande "skall med undantag av bröstarvinges laglott erhålla all kvarlåtenskap med fri förfoganderätt". Då jag vet att det sedan en tid finns en lag som säger att gemensamma barn inte kan kräva något alls när den förste föräldern dör, undrar jag om vi måste riva testamentet för att barnen inte skall få sin laglott eller om den nya lagen gör att vi ändå ärver allt efter varandra?

Svar

Det är rätt att gemensamma barn idag inte kan kräva något alls förrän den efterlevande föräldern också avlider. Men den nya lagen har inte tagit över det som står i ert testamente, "med undantag av bröstarvinges laglott", vilket gör att ni idag har ett sämre skydd än ni skulle ha utan ett testamente. Vill ni att barnen ska ärva er först efter att ni båda är borta bör ni därför riva testamentet.

Läs mer om testamente.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden