Hoppa till innehållet
Tillbaka

Min hustru äger en sommarstuga. Hur görs ett ägarbyte från ensamt till gemensamt ägande?

Fråga

Min hustru äger sedan 1978 en sommarstuga i Roslagen. Den är nu i stort behov av renovering. För att kunna utnyttja ROT-avdraget fullt ut behöver vi äga huset tillsammans. Min hustru planerar därför att som gåva ge mig som make 50% ägarandel i huset. Eftersom gåva inom familjen är skattefri antar jag att detta inte medför några kostnader? Jag antar att vi däremot behöver ansöka om ny lagfart som gemensamma ägare. Min fråga är om detta kommer att medföra några kostnader och hur man praktiskt går tillväga för att genomföra ägarbytet från ensamt till gemensamt ägande?

Svar

Man kan antingen göra en bodelning under äktenskapet eller en gåva mellan er. I båda fallen upprättar man en handling som ska undertecknas av er båda och sedan skickas till Lantmäteriet, Division Inskrivning för att få lagfart. Vid bodelning måste först en bodelningsanmälan skickas in för registrering sedan gör man själva bodelningen. Väljer man gåvoalternativet ska gåvan registreras för att bli giltig. Därefter ansöker den nya ägaren om lagfart. Båda alternativen kräver registreringsavgifter och expeditionsavgift för lagfarten. Om ni har fått uppskov med kapitalvinstskatt tidigare så kommer båda alternativen innebära att del av uppskovet måste deklareras och beskattas. Själva överlåtelsen ska inte kapitalvinstbeskattas nu.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden