Hoppa till innehållet
Tillbaka

Gift men inga barn, hur fördelas mitt arv?

Fråga

Jag har en fråga rörande arv. Jag och min fru har inte några barn, varken tillsammans eller var för sig. Vi har inget äktenskapsförord. Ingen av oss har någon förälder kvar i livet. Jag har en bror som som har tre barn och två systerbarn efter min avlidna syster. Min fru har två systrar i livet men ingen av dem har barn.
Jag delar sommarstuga med min bror och vi har skrivit i testamentet att min halva där ska ärvas av hans barn gemensamt. Det är allt som står i testamentet. Mina frågor är nu: Om jag avlider före min fru, kommer hon då att förfoga över alla våra gemensamma tillgångar inklusive halva sommarstugan så länge hon lever? När vi båda är döda, hur kommer våra tillgångar att fördelas? Hälften till arvingarna på min sida (bror och min systers barn) och hälften till arvingarna på min frus sida (två systrar)? Hur räknas den halva sommarstugan? Kommer den att på något sätt att avräknas först innan resten av arvet fördelas?

Svar

Om du avlider först går sommarstugefastigheten direkt till din brors barn enligt testamentet. Din fru ärver resten med fri förfoganderätt. När ni sedan båda har avlidit fördelas häften av egendomen bland din frus arvingar och hälften av egendomen minus värdet av sommarstugan bland dina arvingar. Dina brorsbarn behöver inte avräkna något för att de sedan tidigare erhållit sommarstugefastigheten.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden