Hoppa till innehållet

Målsägandebiträde

Ett målsägandebiträde har som uppdrag att ta tillvara målsägandens intressen, det vill säga den som har blivit drabbad av ett brott, och vara ett stöd under exempelvis förundersökningar och rättegångsprocesser.

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Löpande timpris

Vill du veta mer?

Familjens Jurists jurister blir förordnade målsägandebiträdesärenden av domstolar runt om i Sverige. Kontakta oss gärna om du vill veta mer.

Vad kostar hjälp med jurist?

Ärenden där målsägandebiträde behövs kan variera beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 250 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Vad gör ett målsägandebiträde?

Stödet kan till exempel bestå i att följa med dig till polisförhör och att tillsammans gå igenom polisens förundersökningsprotokoll för att kontrollera att uppgifterna där är rätt återgivna eller om de behöver kompletteras. Målsägandebiträdet kan också hjälpa till att undersöka om det finns någon ytterligare bevisning som kan åberopas i en rättegång och i så fall komplettera den bevisning som åklagaren har åberopat.

Målsägandebiträde kan även hjälpa målsäganden att känna sig så trygg som möjligt inför och under en rättegång. Att känna till hur själva rättegången går till och målsägandebiträdets roll kan ofta bidra till att minska anspänningen inför rättegången. Om det är aktuellt att föra en skadeståndstalan mot den eller de som har utsatt målsäganden för ett brott kan målsägandebiträdet hjälpa till även med detta. Målsägandebiträdet hjälper då bland annat med att precisera ett skadeståndsbelopp och att åberopa den bevisning som är aktuell.

Vem kan få ett målsägandebiträde?

Om du har blivit utsatt för ett brott mot dig som person har du många gånger möjlighet att få hjälp av ett målsägandebiträde. Är du anhörig till någon som bragts om livet har du också möjlighet att få hjälp av ett målsägandebiträde. Ett målsägandebiträde förordnas av domstol och ersättningen till målsägandebiträdet utges av staten.

Våra jurister förklarar

Målsägandebiträde

05:34

Sanne Andersson, Jurist

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden