Hoppa till innehållet

Testamente

Att skriva testamente behöver inte vara krångligt, men för att det ska vara giltigt behöver det följa vissa formkrav. Ett tydligt testamente underlättar mycket för dina anhöriga, ökar er gemensamma trygghet och minskar risken för framtida tvister. Om det är korrekt utformat kan du också känna dig trygg med att det blir som du vill.

Dokument online

  • Enkelt och prisvärt

  • Skriv först, betala sen

  • 1 495 kr

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Från 4 990 kr

Kan jag skriva mitt testamente själv?

Med vår digitala tjänst kan du enkelt skriva testamente själv. Du börjar med att skapa ett konto och betalar först för dokumentet när du har slutfört alla steg. Ditt avtal sparas sedan på ”Mina sidor”. Tänk på att det måste vara underskrivet för att vara juridiskt giltigt.

Fördelar med att skriva testamente online:

  • Billigare. Dokumentet är redan utformat av jurist, vilket gör det mer kostnadseffektivt för dig.

  • Snabbare. Du kan skriva det när som helst, när det passar dig.

  • Smidigare. Testamentet är självinstruerande och du kan fylla i det på egen hand.

Självklart kan du även välja att träffa en jurist om du känner att du behöver mer hjälp. Du väljer om du vill träffa jurist via videomöte eller på kontor, det som är enklast för dig.

Vad kostar hjälp med jurist?

Väljer du att ta hjälp av en jurist ingår en timmes rådgivning samt upprättande av ett testamente i det fasta priset. Hjälp utöver det debiteras enligt löpande timtaxa* exempelvis vid behov av extra möten, bevittning av dokumentet eller ytterligare åtgärder vid komplexa situationer. Kostnadsuppskattning ges av jurist vid mötet.

  • Utgångspris för ett testamente med jurist är 4 990 kr*.

  • Ordinarie timtaxa för tillkommande arbete är 2 250 kr*.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Vad är ett testamente?

Ett testamente är ett juridiskt bindande dokument där du, testatorn, kan bestämma vad som ska hända med dina tillgångar när du inte längre finns i livet. Du kan testamentera vad du vill till vem du vill, men för att det ska bli giltigt måste det följa vissa formkrav. Finns inget testamente fördelas arvet enligt lag.

Därför är det viktigt med ett testamente

Oavsett om du är gift, sambo eller singel är det viktigt att skriva ett testamente. För sambor är det viktigt eftersom de inte automatiskt ärver varandra. För gifta kan det vara viktigt att trygga tillvaron för partnern om det finns särkullbarn.

För alla som har barn, oavsett om du är gift, sambo eller ensamstående, är det viktigt att se till att arvet blir barnens enskilda egendom. Annars kan deras framtida sambo eller make få rätt till arvet vid en eventuell separation eller skilsmässa. För dig som är ensamstående utan barn handlar det om att fundera på vad du vill ska hända med det du lämnar kvar. För att vara säker på att allt blir som du vill behöver du skriva ett testamente.

Fördjupning kring testamente

Fördelar med att skriva ett testamente
  • Minskar risken för framtida tvister när arvet ska delas upp mellan de efterlevande.

  • Kan helt eller delvis ändra den legala arvsordningen. Du kan till exempel undanta vissa släktingar från arvsrätt och testamentera hela eller delar av dina tillgångar till en specifik person.

  • Skapar villkor för den som ärver, exempelvis att den egendom som ditt barn får ska vara enskild egendom i deras äktenskap eller samboförhållande.

  • Garanterar att ett visst föremål eller belopp tillfaller en specifik person eller organisation. Det kan vara att du vill ge en testamentsgåva till en ideell organisation eller säkerställa att en familjeklenod ska gå till en viss släkting.

Vad kan ett testamente inte påverka?

Dina barn (eller barnbarn om barnet inte lever) har alltid rätt att kräva ut sin laglott. Laglotten är den del som bröstarvingen har laglig rätt till, vilket brukar vara hälften av all egendom som du äger vid din bortgång. I testamentet kan skriva att du önskar att dina bröstarvingar ska avstå från att kräva sin laglott, men du kan inte tvinga dem.

Om du inte har några bröstarvingar kan du testamentera bort allt du äger till vem eller vilka som helst.

Så skapar du ett giltigt testamente
  1. Bestäm vem eller vilka du vill ska ärva dig, både personer och ideella organisationer.

  2. Tänk igenom hur du vill att arvet efter dig ska fördelas mellan dessa.

  3. Ange arvtagarnas eller organisationernas uppgifter.

  4. Underteckna testamentet inför två oberoende vittnen.

  5. Vittnena undertecknar dokumentet.

  6. Förvara testamentet på en säker plats.

Vad händer om jag inte har ett testamente?

Om du inte har ett testamente gäller vanlig arvsrätt, det vill säga att arvet fördelas enligt lag. Det innebär att dina släktingar ärver dig, och har du inga arvingar tillfaller arvet Allmänna arvsfonden.

Arvsregler om det inte finns testamente

Om du är gift
Om du är gift och din partner dör, och din partner inte har några barn från tidigare förhållanden, ärver du allt. Det gäller även om ni har gemensamma barn eftersom de får vänta på sitt arv tills att ni båda har gått bort.

Om du är sambo
När din sambo går bort ärver i första hand sambons barn och i andra hand sambons föräldrar och/eller syskon. Det enda du har rätt till är hälften av värdet av den bostad och det bohag som ni har köpt för gemensamt bruk. Vill ni kunna ärva varandra måste ni därför skriva ett testamente. Har ni gemensamma barn eller inga barn alls kan ni också gifta er för att ärva varandra.

Om det finns särkullbarn
Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv på en gång. De behöver inte vänta tills styv- eller bonusföräldern går bort. Då kan ett testamente och livförsäkringar hjälpa dig eller din partner att ha råd att bo kvar i ert hem om någon av er avlider. Testamentet kan också reglera att särkullbarnen endast får rätt till sin laglott, det vill säga hälften av det ursprungliga arvet.

Formkrav för ett testamente

För att ditt testamente ska vara giltigt måste det:

  • Vara skriftligt.

  • Undertecknat av dig inför två oberoende vittnen.

  • Undertecknat av vittnena. De ska förstå att det är ett testamente men behöver inte ta del av innehållet.

  • Kunna uppvisas i original när arvet efter dig ska delas upp.

 

Chatta med oss

Förvara testamentet tryggt

Ett testamente är en värdefull handling som måste kunna visas upp i original efter din död. Tyvärr kan testamenten som förvaras hemma eller i bankfack försvinna, förstöras eller helt enkelt glömmas bort.

Familjens Jurist erbjuder testamentesförvaring som innebär att vi förvarar det åt dig och ser till att det kommer fram när det behövs.

Läs mer om testamentesförvaring

Berätta om din begravning i Vita Arkivet

Förutom att skriva ett testamente är det bra att fylla i den kostnadsfria tjänsten Vita Arkivet. I Vita Arkivet kan du bestämma hur du vill att din begravning ska utformas, vilket kan vara ett stöd för dina efterlevande.

Läs mer om Vita Arkivet

Våra jurister förklarar

Se vår film om

Testamente med Lavinia Dimoftache

Se vår film om

Laglottsskydd med Monica Scott Liljecrantz

Familjens Jurists podd

Lyssna på vårt poddavsnitt där vi går igenom det viktigaste du behöver veta om testamente – på bara fem minuter. Vi pratar bland annat om vad de olika juridiska termerna betyder, vad du kan testamentera och vilka villkor du kan sätta.

Frågor och svar

Kan jag ändra mitt testamente?

Ja, du kan när som helst ändra i ditt testamente eller skriva ett nytt. Ett testamente är en levande handling som exempelvis kan behöva uppdateras om din familjesituation förändras.

Vad är laglott och arvslott?

Laglott är den del som bröstarvingen har laglig rätt till, vilket är att ärva hälften av sin arvslott. Arvslotten är den del som en bröstarvinge har rätt till om det inte finns något testamente.

Vad räknas som ett oberoende vittne?

Vittnet får inte vara släkt med testatorn på något sätt eller nämnas i testamentet. Vittnet kan exempelvis vara en nära vän, granne eller kollega. Personerna som är vittnen kan vara släkt med varandra.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden