Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Testamente

    Med ett testamente kan du bestämma vad som ska hända med dina tillgångar när du inte längre finns i livet. Ett tydligt testamente underlättar mycket för dina anhöriga, ökar er gemensamma trygghet och minskar risken för framtida tvister.

    Din vilja är viktig - för dig och dina efterlevande

    Oavsett om du är gift, sambo eller singel är det viktigt att skriva testamente. För sambor eftersom de inte automatiskt ärver varandra. För gifta kan det vara viktigt att trygga tillvaron för partnern om det finns särkullbarn. För alla som har barn, oavsett om du är gift, sambo eller ensamstående, är det viktigt att se till att arvet blir barnens enskilda egendom. Annars kan deras framtida sambo eller make få rätt till arvet vid en eventuell separation eller skilsmässa.

    För dig som är ensamstående utan barn handlar det om att fundera på vad du vill ska hända med det du lämnar kvar. För att vara säker på att allt blir som du vill behöver du skriva ett testamente. Finns inget testamente fördelas arvet enligt lag.

    Om du är osäker på vem som ärver dig om du inte har något testamente kan du göra vårt kostnadsfria Vem ärver-test på vår plattform Legalite.

    Skriv testamente enkelt själv!

    Juridik behöver inte vara krångligt. Med vår digitala tjänst kan du enkelt skriva testamente själv.

    • Billigare. Dokumentet är redan utformat av jurist, vilket gör det mer kostnadseffektivt för dig.
    • Snabbare. Du kan skriva dokumentet när som helst, när det passar dig.
    • Smidigare. Dokumentet är självinstruerande och du kan fylla i det på egen hand.

    Du betalar inte förrän i slutet av processen, vilket gör att du kan testa vår tjänst kostnadsfritt innan du bestämmer dig.

    Har du lite mer komplicerade önskemål kan det vara bra att prata med en jurist.

    Se våra priser.

     

    Bra att tänka på när det gäller testamente

    • Du kan testamentera vad du vill till vem du vill.
    • Dina barn (eller barnbarn om barnet inte längre lever) alltid har rätt till att kräva ut sin laglott.
    • Om du är gift och din äkta hälft dör utan att efterlämna särkullbarn (barn från tidigare förhållande) ärver du allt om det inte finns något testamente som anger annat. Det gäller även om ni har gemensamma barn, eftersom de får vänta på sitt arv tills att ni båda gått bort.
    • Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv på en gång. De behöver inte vänta tills styv- eller bonusföräldern går bort. Då kan ett testamente och livförsäkringar hjälpa dig eller din make att ha råd att bo kvar i ert hem om någon av er skulle gå bort. Testamentet kan reglera så att särkullbarnet endast får rätt till sin laglott, det vill säga hälften av det ursprungliga arvet.
    • När din sambo går bort ärver i första hand sambons barn och i andra hand sambons föräldrar och/eller syskon. Det enda du har rätt till är hälften av värdet av den bostad och det bohag som ni har köpt för gemensamt bruk. Vill ni kunna ärva varandra måste ni därför skriva ett testamente. Har ni gemensamma barn eller inga barn alls kan ni också gifta er för att ärva varandra.

    Förvara testamentet tryggt

    Ett testamente är en värdefull handling som måste kunna visas upp i original efter ett dödsfall. Tyvärr kan testamenten som förvaras hemma eller i bankfack försvinna, förstöras eller helt enkelt glömmas bort. Läs mer om vår tjänst testamentesförvaring.

    Testamente Äldre och yngre släkting
    Se vår film om

    Testamente med Lavinia Dimoftache

    Se vår film om

    Laglottsskydd med Monica Scott Liljecrantz

    Familjens Jurists podd

    Lyssna på vårt poddavsnitt där vi går igenom det viktigaste du behöver veta om testamente – på bara fem minuter. Vi pratar bland annat om vad de olika juridiska termerna betyder, vad du kan testamentera och vilka villkor du kan sätta.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden