Hoppa till innehållet

Samäganderättsavtal

Sommarhus, segelbåt eller husbil. Vissa stora köp delar man tillsammans med någon annan. Då kan det vara bra att ta hjälp av en jurist för att skriva ett samäganderättsavtal och på sikt undvika tråkiga konflikter.

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Löpande timpris

Vi hjälper er

Genom att teckna ett samäganderättsavtal i tid kan ni undvika konflikter och fokusera på den positiva delen av samägandet. Vi hjälper er gärna att upprätta ett avtal för just er situation. 

Vad kostar hjälp med jurist?

Ett samäganderättsavtal kan variera beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 990 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

En sak, flera ägare

Om ni är flera personer som tillsammans gjort ett köp men där bara en står som formell ägare är det klokt att upprätta ett samäganderättsavtal. Detsamma gäller om du exempelvis får ärva ett sommarhus tillsammans med dina syskon. Det är viktigt att avtalet skrivs redan när samägandet inleds, för när oenighet väl uppstår är det för sent att börja fundera på avtal.

Ett samäganderättsavtal reglerar hur er gemensamma egendom ska hanteras och förvaltas. Hur avtalet ska utformas beror delvis på hur många delägare ni är. I avtalet ska det bland annat framgå hur stor andel var och en äger, hur beslut ska fattas och hur det ekonomiska ansvaret ska fördelas. Om man inte skriver ett samäganderättsavtal utan bara har en formell ägare är risken stor att det är den personen som anses äga egendomen, oavsett om flera har varit med och betalat.

ROT-avdrag

När flera personer samäger en fastighet är det möjligt använda samtliga delägares ROT-avdrag vid reparationer.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden