Kontakta oss
    0771-771 070

    Går det att minska särkullbarns laglott?

    Fråga

    Jag och min man har inte några gemensamma barn men han har en son sedan ett tidigare förhållande. Min man och hans son har inte haft kontakt på flera år. I sitt testamente har min man skrivit att hans önskan är att jag ska ärva honom, men kan han på något annat sätt minimera sin sons arv?

    Jag har en del undringar över arv. Min man har skrivit ett testamente med en önskan att jag ärver honom, men kan man skriva på något annat sätt för att minimera arvet? Han har ett barn sedan tidigare som han inte har haft kontakt med på tjugo år. Vi har inga gemensamma barn. Har lägenhet som är värd en del pengar. Bil och kontanter plus annat bohag.

    Svar

    Med ett testamente kan din man göra så att hans son endast har rätt till sin laglott. Laglotten är alltid hälften av det arv (arvslotten) som man skulle fått om inte ett testamente fanns. Din mans son skulle alltså ha rätt till hälften av din mans nettobehållning. En arvinges laglott går aldrig att skriva bort i ett testamente. Vid ett möte med en jurist kan ni få förslag på lösningar som kan göra laglotten mindre men den går aldrig att testamentera bort helt och hållet. Du kan läsa mer om testamente här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden