Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Vårdnad, boende och umgänge

    Vad blir bäst för barnen? - Om vårdnadsfrågor vid separation

    Som förälder är det viktigaste att barnen känner sig trygga och mår bra. Men vid en separation kan det ibland vara svårt att hitta den bästa lösningen när det gäller vårdnad, boende, umgänge och andra frågor som rör barnen.

    Beslut som rör vårdnaden ska alltid utgå från barnens bästa. Ofta handlar det om att försöka göra det möjligt att barnen får stanna i sin trygga miljö och gå kvar i samma skola eller förskola. De flesta föräldrar väljer att fortsätta ha gemensam vårdnad efter en skilsmässa. Då fattar föräldrarna gemensamma beslut om juridiska frågor som rör barnen, till exempel om var de ska gå i skolan.

    Om man inte kommer överrens

    Om ni inte är överrens kan ni kontakta er kommun och få ett samarbetssamtal via Familjerätten. Både före och efter de samtalen kan ni få juridisk rådgivning från oss. Om ni ändå inte enas är det slutligen tingsrätten som fattar beslut om vårdnad, boende och umgänge, alltid med barnets bästa i fokus. I tingsrätten kan vi företräda någon av er som ombud.

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Vi kan hjälpa till vid de flesta juridiska frågor som rör barn, oavsett familjekonstellation och situation. Du kan vända dig till oss som enskild förälder eller som par. Hos oss får du ett personligt bemötande och ett engagemang som handlar om barnets bästa. Klicka här för att boka en tid

    Bra att tänka på när det gäller vårdnadsfrågor

    Har föräldrarna gemensam vårdnad ska de fatta gemensamma beslut när det gäller barnen, vilket förutsätter att föräldrarna kan komma överens.

    Att barnen har rätt till en nära kontakt med båda sina föräldrar, är inte samma sak som att föräldrarna har rätt till växelvis boende. Det som är bäst för barnen ska komma i första hand. Ibland kan det vara bäst att bo hos den ena föräldern och ha ett regelbundet umgänge med den andra föräldern.

    För att växelvis boende ska fungera krävs en bra kommunikation mellan föräldrarna. Med flexibilitet och förståelse hos båda parter blir det enklare att tillgodose barnets behov av fritidsaktiviteter, vänner och liknande.

    Det finns ingen juridiskt bestämd ålder då barn själva får välja var de vill bo om föräldrarna separerar. Däremot tar man alltid hänsyn till barnets vilja och den väger tyngre ju äldre barnet är. Även om domstolen beslutar att barnet får bo där det själv vill är det viktigt att respektera rätten till umgänge med den andra föräldern.

    Flicka och pappa håller hand
    Se vår film om

    Vårdnad, boende och umgänge

    Se vår film om

    Underhåll till barn

    Se vår film om

    Vårdnad om barn

    Se vår film om

    Barns boende

    Se vår film om

    Barns rätt till umgänge

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden