Hoppa till innehållet
Tillbaka

Vad händer med våra tillgångar om vi gifter oss?

Fråga

Jag har blivit sambo och både jag och min partner har egna hus. Om vi gifter oss blir våra repspektive tillgångar, hus, bilar osv med automatik gemensamma tillgångar?

Svar

Som gifta har makar giftorätt i varandras tillgångar. Ni äger fortfarande era respektive tillgångar och ansvarar för era skulder men vid en bodelning på grund av äktenskapsskillnad eller dödsfall har ni giftorätt i varandras tillgångar. Beroende på ägarfördelningen kan ni efter fem år som gifta ha full giftorätt och samtliga tillgångar delas lika mellan er efter att skulder reglerats. Till skillnad från sambolagens bodelningsregler ingår all egendom som inte är enskild vid bodelning mellan gifta makar. Enligt sambolagen ingår enbart gemensamt anskaffad bostad och bohag vid bodelning. Om ni inte önskar hälftendelning av tillgångarna kan specifik egendom eller samtlig egendom göras till enskild genom äktenskapsförord och därmed inte ingå i bodelningen.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden