Hoppa till innehållet
Tillbaka

Går det att omvandla enskild egendomen till giftorättsgods?

Fråga

Jag och min sambo ska gifta oss och nyligen har jag dessutom ärvt en sommarstuga som enskild egendom. Min blivande maka kommer betala för hela renoveringen. Om vi i framtiden skiljer oss vill vi sälja stugan och dela på pengarna. Går det att ordna i ett äktenskapsförord?

Svar

Sommarstugan är din enskilda egendom på grund av det som står i testamentet. Det är bara om testamentet uttryckligen ger dig möjlighet att omvandla den enskilda egendomen till giftorättsgods (genom att upprätta ett äktenskapsförord) som du kan ändra detta. I annat fall går det inte att ordna genom ett äktenskapsförord. Då blir även vad du får efter en försäljning av stugan din enskilda egendom.

När din sambo/maka betalar renoveringen av din enskilda egendom kan det i vissa fall uppstå en skuld till henne. Om ni är överens om att dela på pengarna efter försäljning kan du i samband med försäljningen betala skulden och även ge en del som gåva. På så sätt delas pengarna upp mellan er. Din andel är dock fortfarande din enskilda egendom. Om ni vill uppnå full rättvisa så kan ni då göra även hennes andel av pengarna till enskild egendom genom att upprätta ett äktenskapsförord.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden