Hoppa till innehållet
Tillbaka

Kan man genom ett samäganderättsavtal kringgå någons rätt att få ut sin laglott?

Fråga

Min far gick nyligen bort och mina syskon menar nu inte att jag kan få ut något arv. Jag har inte haft någon kontakt med min familj under större delen av min vuxna liv. För några år sedan gav min far mina tre syskon en fastighet med mark genom ett gåvobrev. Samtidigt så skrev de tre barnen ett samägandeavtal dem emellan. Nu menar mina syskon att jag inte kan få ut något arv då det inte finns något att dela på. Kan mina syskon göra så och går det att genom ett samäganderättsavtal kringgå min rätt att få ut min laglott?

Svar

Ett samäganderättsavtal har inget med arv och laglott att göra. Det är endast ett avtal som reglerar hur delägarna skall sköta om/förvalta sin fastighet.

Om du inte får ut din laglott beror det antagligen på att det inte finns något kvar i boet att ärva. Då kan du påkalla reglerna om det förstärkta laglottsskyddet. Dina syskon kan då bli tvungna att återgälda en del av den gåva som de redan har fått eller utge kontanter i kompensation. Reglerna för detta är relativt komplicerade och att anlita någon med juridisk expertis rekommenderas.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden