Hoppa till innehållet
Tillbaka

Kan exmaken kräva del av dödsboet?

Fråga

Veckan efter min hustrus begravning blev jag uppringd utav hennes före detta make som gjorde anspråk på en del av hennes tillgångar eftersom de enligt honom aldrig hade gjort någon bodelning. Är detta verkligen möjligt att detta inte har skett när nu lagen efter vad jag har hört kräver att bodelningen ska ske skriftligen när man skiljer sig? Bevakar inte tingsrätten detta?

Svar

Du har helt rätt i att makar, vid skilsmässa, enligt lag ska göra en skriftlig bodelning som visar hur de delar upp sin egendom. Men eftersom det inte finns någon myndighet som kontrollerar detta är det tyvärr alltför vanligt att de före detta makarna bara tar sin egendom och går eller att den ene bara tar sin tandborste och lämnar allt övrigt kvar. Även om makarna rent praktiskt har varit överens om uppdelningen har de inte gjort någon bodelning i juridisk mening, eftersom ingenting finns nedskrivet. En sådan ”bodelning” kan leda till stora problem i framtiden och det är här jag förstår att du befinner dig. Det finns undantag från kravet på en skriftlig bodelning och mitt råd är att du tar hjälp från en av våra familjejurister som kan se närmare på ditt ärende och hjälpa dig.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden