Hoppa till innehållet
Tillbaka

Ärver min kompanjons fru hans aktier om han går bort?

Fråga

Jag och min vän driver ett aktiebolag tillsammans. Han är gift och har två barn med sin fru som jag tyvärr inte kommer så bra överens med. Jag undrar därför vad som händer med hans aktier i bolaget om han dör före mig?

Svar

Eftersom din kompanjon är gift och har barn tillsammans med sin fru ärver hon aktierna, om han inte har ett testamente där han skrivit något annat. Det innebär att du troligen får hans fru som delägare i bolaget. Förmodligen innehåller er bolagsordning en så kallad hembudsklausul som innebär att din kompanjons fru, måste erbjuda dig att förvärva aktierna. Däremot regleras inte till vilket pris. Har ni ett aktieägaravtal kan det framgå där vad som sker med aktierna om någon av er avlider och hur de ska värderas vid en eventuell försäljning. Vi rekommenderar att du gör en kostnadsfri Livsbesiktning® för företagare, antingen själv eller tillsammans med Lars. Boka tid direkt genom att klicka här eller ring oss på nummer 0771-771 070.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden