Hoppa till innehållet
Tillbaka

Hur kan man skydda företaget vid en eventuell skilsmässa?

Fråga

Jag och min bror har startat ett företag tillsammans och undrar vad som händer med företaget ifall någon av oss skulle skiljas? Vi är båda gifta och har varsitt barn. Ingen av oss har äktenskapsförord.

Svar

De aktier som man äger i bolag räknas som giftorättsgods om man inte bestämt något annat i ett äktenskapsförord. Det innebär att man i en bodelning ska lägga aktiernas värde till den bodelningsbara delen, som i sin tur sedan ska delas lika mellan parterna i bodelningen.

Om du och din bror skriver ett kompanjonsavtal kan ni reglera vad som händer om ena parten är på väg att mista aktier i bolaget genom en bodelning. Då kan ni bestämma att den andra brodern ska ha rätt köpa aktierna och då blir det istället pengar som förs över till makan.

Genom att göra aktierna till enskild egendom i ett äktenskapsförord ingår de inte längre som bodelningsbar egendom och behålls av den som äger aktierna. Om man väljer att göra aktierna till enskild egendom är det inte ovanligt att den andra parten vill ha något på ”sin sida” som enskild egendom för att inte det ska bli en ojämn fördelning vid en bodelning.

Beroende på vilka värden och vilka tillgångar som finns i övrigt, finns det lite olika vägar att lösa denna problematik. Det bästa är att ta kontakt med en jurist som kan sätta sig in i ert fall för att hitta den bästa lösningen för er.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden