Hoppa till innehållet
Tillbaka

Vad händer med tillgångarna om min make dör före mig, då det finns särkullbarn och det att vi inte har skrivit något testamente?

Fråga

Jag och min man har inga gemensamma barn. Min man har barn från ett tidigare förhållande, så kallade särkullbarn, och jag har inga barn. Vi har inte upprättat några juridiska dokument. Vad händer med våra tillgångar när vi dör?

Svar

Om din make avlider först har du rätt att begära bodelning, dvs hans 50 procent av det totala giftorättsgodset. Det som sedan finns kvar är din makes kvarlåtenskap. I och med att det inte finns något testamente kommer hans barn att få ärva all hans kvarlåtenskap – du har alltså inte rätt till något arv.

Om du avlider först kan din make begära bodelning. Därefter ärver han all din kvarlåtenskap med fri förfoganderätt. Detta innebär att dina arvingar blir så kallade efterarvingar i ditt dödsbo. De har då rätt till en viss del av din makes kvarlåtenskap den dag han avlider.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden