Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Behöver du hjälp att deklarera?

    ​​Vissa år är det mer än vanligt att hålla reda på inför deklarationen. Särskilt om du har sålt en bostad eller värdepapper under föregående år. Om du önskar hjälp med att deklarera finns vi här för dig. Med Familjens Jurist kan du vara trygg med att din deklaration blir rätt ifylld.

    Vad är deklaration?

    Deklaration, också kallad inkomstdeklaration, är ett dokument som inkomsttagare (både privatpersoner och företag) ska skicka in till Skatteverket varje år. I deklarationen redovisas hur mycket den fysiska eller juridiska personen har intjänat under föregående år och hur mycket skatt som ska betalas.

    För privatpersoner kommer deklarationen i brevlådan, eller digitalt om man har en digital brevlåda. Blanketten som skickas ut baseras bland annat på uppgifter från arbetsgivare, bank och försäkringsbolag. Den är ett förslag som du som privatpersonen kontrollerar, och eventuellt kompletterar, innan den skickas in. Deklarationen kan skickas in via sms, telefon och Skatteverkets hemsida eller app.

    Deklarationshjälp för privatpersoner

    Vi på Familjens Jurist har bred erfarenhet av att hjälpa privatpersoner med att deklarera. Vanligtvis handlar det om frågor kring försäljning av villa, bostadsrätt, aktier eller värdepapper. Oavsett hur din privata deklaration ser ut kan vi hjälpa dig.

    Vad kostar deklarationshjälpen?

    Just nu erbjuder vi ett fast pris på 4 795 kr för deklaration till privatpersoner där en blankett för försäljning av aktier (K4), försäljning av fast egendom (K5) eller försäljning av bostadsrätt (K6) ingår.* Behöver du hjälp med flera av dessa blanketter tillkommer 1 500 kr per blankett. Behöver du hjälp med andra blanketter gäller löpande timpris.

    *Paketpriset för inkomstdeklaration för privatpersoner där en K4-, K5- eller K6-blankett ingår gäller fram till den 15 april 2023. Priset kan inte kombineras med andra rabatter.

    Viktiga datum för deklarationen 2023

    Under mars börjar deklarationerna att skickas ut och senast den 2 maj 2023 behöver deklarationen vara klar och inlämnad till Skatteverket. Skatteåterbäringen kan komma redan i början av april om du uppfyller kriterierna för det, annars kommer den senare under året.

    Det finns andra datum att hålla koll på kopplat till deklarationen för inkomståret 2022. Se viktiga datum för din deklaration här.

    Deklarera försäljning av värdepapper (K4)

    Har du sålt aktier, fonder, obligationer eller andra värdepapper under förra året? Då kan det kännas tryggt att ta hjälp av våra erfarna jurister med att fylla i din K4-blankett. Läs mer och få hjälp med deklaration av värdepapper.

    Har du ett investeringssparkonto (ISK) betalar du en årlig schablonskatt baserad på det sammanlagda värdet av dina tillgångar. Då behöver du inte manuellt deklarera för dina vinster och förluster i deklarationen utan de finns förtryckta.

    ​​Hjälp med att deklarera vinstskatt vid bostadsförsäljning (K5 och K6)

    Om du under året har sålt ditt hus eller din bostadsrätt kan deklarationen ta lite extra tid. Det kan vara att du behöver räkna ut eventuell vinstskatt, vill veta vilka kostnader du kan dra av i samband med försäljningen eller undrar hur uppskov fungerar. Dessa frågor kan vi på Familjens Jurist hjälpa till med, både ​deklaration av bostadsförsäljning och deklaration av husförsäljning.

    Deklarationshjälp för dödsbo

    När någon avlidit är det dödsbodelägarna som ansvarar för att deklarationen lämnas in. Dödsbodelägare är oftast de närmast anhöriga, exempelvis den efterlevande partnern, sambon, arvingarna eller testamentstagarna.

    Ett dödsbo ska lämna en inkomstdeklaration för det år som dödsfallet inträffade. I de allra flesta fall gäller samma skatteregler för dödsbon som för privatpersoner, ibland finns det dock vissa skatteregler som bara gäller för dödsbon. Om ni vill ha hjälp att reda ut vad som gäller finns vi på Familjens Jurist här för er.

    Så fungerar deklarationshjälpen för privatpersoner

    Tar du hjälp av oss bokas du in på ett möte med en av våra jurister. Du kan välja att ha mötet via video, telefon eller på ett av våra kontor. Under mötet hjälper vi dig att avgöra vilka blanketter som behövs och sedan upprättar vi din deklaration. Vi ser till att deklarationen görs enligt alla regler, hjälper dig att göra avdrag och ser till att du inte missar några skattelättnader.

    Hjälp med deklaration i andra länder

    Familjens Jurists deklarationshjälp riktar sig endast till de som deklarerar i Sverige. Bor du utomlands, men fortfarande har anknytning till Sverige, ska du upprätta deklaration här. Om du är osäker på om du behöver deklarera eller inte kan vi hjälpa till med en bedömning och sedan upprätta eventuella blanketter.

    Deklarationshjälp för enskild firma

    Ibland kan man behöva hjälp med deklarationen som småföretagare. Till exempel om du har sålt din näringsfastighet, sålt aktier i ett fåmansföretagfått eller fått utdelning från ett fåmansföretag.

    Om du som egenföretagare behöver hjälp finns vi här för dig. Vi avgör vilka blanketter du ska använda och upprättar sedan dessa åt dig. Besök Företagarens Jurist för deklarationshjälp för småföretagare.

    Paketpris

    Se vår film om

    Försäljning av bostadsrätt med Per Näsman

    Se vår film om

    Försäljning av värdepapper med Per Näsman

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden