Hoppa till innehållet
Tillbaka

Tar man hänsyn till värdeökning av bostad vid en bouppteckning?

Fråga

När min far gifte om sig som 55-åring skrev jag och nya fruns barn på ett dokument där vi uttryckte vår vilja att våra respektive föräldrar skulle sitta i orubbat bo om någon av dem skulle dö. Utöver det står det att jag ska ärva allt efter min far och hans nya frus barn allt efter henne. För 15 år sedan dog min far och man gjorde en bouppteckning. De hade då varit gifta i 25 år. Att änkan som då var 80 år skulle bo kvar i huset var en självklarhet som jag också skrivit på när de gifte sig. Två år senare sålde änkan fars hus och köpte en lägenhet i stan för pengarna, vilket jag såg som helt naturligt pg a hennes ålder. Lägenheten har under dessa år stigit i värde vilket gör att jag undrar vad som sker när fars änka går bort. Får jag då den summa som står i bouppteckningen från 1996 och änkans barn de pengar som lägenheten stigit med under de år hon bott i lägenheten? Eller räknar man lägenhetens nya värde på husets värde vid bouppteckningen? Lägenheten står skriven på änkan och jag kan då tänka mig att man vid hennes bouppteckning anser att det som lägenheten stigit med tillfaller hennes barn. Men hade jag kunnat ta ut mitt farsarv hade jag kunnat investera pengarna i t ex en lägenhet och gynnats av prisökning. På grund av detta känns det i dag fel att jag skrivit på att änkan kunde bo kvar i orubbat bo med fri förfoganderätt.

Svar

I skiftet ska alla tillgångar tas upp till sitt marknadsvärde minus skulder och eventuella skatter. Då får man ett nettovärde för hela boet som sedan ska fördelas med olika andelar till arvingarna. Tittar man i bouppteckningen efter din far så ser man hur stor andel av det totala boet som hans ”nya” fru ärvde efter honom. Samma andel skall tillfalla dig baserat på värdet i boet som är när hon avlider. Så kallade efterarvingars arv påverkas av både uppgång och nedgång i värde eftersom man alltid har rätt till en viss andel och inte kronor. En värdeökning av hennes bostad kommer därför även dig tillgodo.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden