Hoppa till innehållet
Tillbaka

Vad behöver jag ta hänsyn till gällande gåvor och fastigheter?

Fråga

Hej, vi skulle vilja ge bort vårt hus som gåva till vår vuxne son. Vad är det jag behöver ta hänsyn till när det kommer till gåvor och fastigheter?

Svar

Om ni ska ge er fastighet som gåva till er son så finns det vissa formkrav som måste vara uppfyllda. Ni måste upprätta ett skriftligt gåvobrev där man tydligt anger att det är en gåva, vem som får gåvan och fastighetens officiella beteckning (kommun, namn/område, nummer). Gåvobrevet ska undertecknas av er båda som ägare/givare. Om endast en av er äger fastigheten ska den andre genom sin underskrift godkänna gåvan. Namnteckningarna ska bevittnas av två personer. Även mottagaren av gåvan ska intyga att han tar emot gåvan och accepterar eventuella villkor. Man bör också ange en tillträdesdag och datum då gåvobrevet undertecknas. Er son kan därefter söka lagfart genom att skicka in gåvobrevet tillsammans med en lagfartsansökan till Lantmäteriet.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden