Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Gåvobrev

    Att skänka bort saker är, juridiskt sett, inte helt enkelt. Är gåvan ett förskott på ett arv och ska det räknas som enskild egendom? Vissa gåvor måste vara skriftliga, andra inte. Ett välformulerat gåvobrev kan förebygga eventuella oklarheter och förhindra konflikter i framtiden. Ta alltid juridisk hjälp när du skriver ett gåvobrev, då vet du att det skrivits rätt och att gåvan blir giltig.

    Gåva av fast och lös egendom

    En bil, ett bord eller en tavla är exempel på lös egendom. Vill du skänka lös egendom krävs det inte en skriftlig handling för att gåvan ska vara giltig, men det kan vara en fördel. Skänker du fast egendom, som exempelvis en fastighet, så måste gåvan göras skriftligt i ett gåvobrev.

    Hur skriver man ett gåvobrev?

    För att ett gåvobrev ska vara giltigt måste vissa krav uppfyllas. Därför är det alltid tryggast att ta juridisk hjälp när du skriver det. Bland annat krävs en tydlig beskrivning av gåvan, eventuella särskilda villkor och underskrifter av givare och mottagare. Vid formulering av gåvobrev finns det även många regler att ta hänsyn till. Exempelvis att det ibland krävs samtycke från den du är gift med om gåvan ingår i giftorätten eller att en gåva mellan makar ska registreras hos Skatteverket.

    Skriv gåvobrev enkelt själv!

    Juridik behöver inte vara krångligt. Med vår digitala tjänst kan du enkelt skriva gåvobrev själv.

    • Billigare. Dokumentet är redan utformat av jurist, vilket gör det mer kostnadseffektivt för dig.
    • Snabbare. Du kan skriva dokumentet när som helst, när det passar dig.
    • Smidigare. Dokumentet är självinstruerande och du kan fylla i det på egen hand.

    Du betalar inte förrän i slutet av processen, vilket gör att du kan testa vår tjänst kostnadsfritt innan du bestämmer dig.

    Har du lite mer komplicerade önskemål kan det vara bra att prata med en jurist.

    Se våra priser.

    Bild för tjänsten gåvobrev Släkting och barn leker
    Se vår film om

    Gåvobrev med Carola Erixon Gyllenmyr

    Familjens Jurists podd

    Vad ska du tänka på när du ger en gåva för att undvika vanliga misstag? På bara fem minuter ger vi dig svar på de juridiska perspektiven och tips kring gåvogivandet.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden