Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Tillbaka

    Kan pappas sambo genomföra dödsboavvecklingen för honom utan att vi som barn blir informerade?

    Fråga

    Sambon till min avlidne far påstår att jag har godkänt hans testamente där han skrivit att hon ärver alla hans tillgångar. Jag har inte sett eller blivit informerad om detta påstådda testamente. Nu har hon påbörjat processen för dödsboavveckling och jag och mina syskon vet inte vad som gäller. Kan hon avveckla dödsboet själv?

    Svar

    Eftersom sambor inte ärver varandra ska alltid barn till den avlidne bli antecknade som dödsbodelägare i bouppteckningen. Finns det ett testamente som säger att sambon ska ärva allt efter den avlidne ska barnen få ta del av testamentet först. Om barnen godkänner testamentet i sin helhet är barnen inte längre dödsbodelägare och den efterlevande sambon kan då avveckla boet helt själv. Om barnen däremot inte godkänner testamentet är de fortfarande dödsbodelägare och har därför medbestämmanderätt i dödsboet. Då kan sambon inte avveckla dödsboet utan barnens medverkan eller fullmakter.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden