Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Ta hand om ett dödsbo

    Om bouppteckning, förvaltning och arvskifte

    När en älskad människa dör är pappersarbete det sista man vill tänka på. Ändå måste det göras. Mitt i en omtumlande tid ska en begravning planeras, och därtill kommer en lång rad praktiska, ekonomiska och juridiska frågor. Då kan det vara skönt att få hjälp av någon som vet hur allt fungerar och vilka lagar och regler som gäller. Våra erfarna jurister kan avlasta dig genom hela processen från bouppteckning till arvskifte.

    Vad händer nu?

    1. Bouppteckning

    Bouppteckning kan beskrivas som ”livets bokslut”. Här summeras den avlidnes tillgångar och skulder. Bouppteckningsförrättningen ska hållas inom tre månader efter dödsfallet och därefter ska det juridiska dokumentet som kallas bouppteckning inom en månad skickas till Skatteverket för registrering.

    2. Förvaltning av dödsboet

    Direkt efter dödsfallet behöver dödsboet förvaltas. Dödsboets räkningar ska betalas och bostaden ska tas om hand. Förvaltningen innebär oftast försäljning av lösöre och bostad, kontakter med banker och försäkringsbolag, uppsägning av prenumerationer, telefoner, städning osv. Även deklaration och slutredovisning behöver göras. Förvaltningen av dödsboet kan pågå länge, ibland i flera år. Vi hjälper till med juridik, ekonomi och annan administration som ingår i en dödsboförvaltning.

    3. Bodelning och arvskifte

    När dödsboets skulder har betalats och den avlidnes tillgångar har sålts, eller när delägarna är överens om fördelningen, ska arvet delas. Om den avlidne var gift eller sambo görs först en bodelning. Arvskiftet är ett civilrättsligt avtal mellan alla delägare i ett dödsbo. Vi hjälper till med att upprätta det skriftliga arvskiftet och kan också ordna en lagfartsansökan om det behövs.

    Vi kan hjälpa till

    Det finns många frågor och åtgärder som behöver hanteras efter ett dödsfall. Våra jurister är experter på bouppteckningar, dödsboförvaltningar och arvskiften, och kan hjälpa dig genom hela processen eller med de delar du väljer.

    Med anledning av Coronaviruset

    Vi erbjuder alla våra kunder möjligheten att välja mellan möte på kontor, video- eller telefonmöte. Här kan du läsa mer om de åtgärder vi gjort inom vår organisation.

    Vad är en bouppteckning?

    Fråga

    Efter min bortgångna mamma ska nu en bouppteckning genomföras. Vad är egentligen en bouppteckning och vad ska man tänka på? Sen undrar jag även om det finns några regler om när bouppteckningen ska vara klar.

    Svar

    En bouppteckning är något man enligt lag måste upprätta när någon avlidit. Det är en sammanställning av dödsboet där man bland annat tar upp tillgångar, skulder, dödsbodelägare och eventuellt testamente. Bouppteckningen måste påbörjas inom tre månader efter dödsfallet och ska sedan registreras hos Skatteverket. Det är den här delen av dödsboavvecklingen som de allra flesta dödsbon vill ha juridisk hjälp med. Läs mer om boupptecking.

    Hur lång tid tar det innan man får ut sitt arv?

    Fråga

    Hur lång tid tar det innan hela dödsboavvecklingen är klar? Vilka delar måste genomföras innan arvet kan fördelas?

    Svar

    Dödsboutvecklingen består av tre steg; bouppteckning, dödsboförvaltning och arvskifte. Bouppteckning är sammanställning av dödsboet där man summerar den avlidens tillgångar och skulder. Bouppteckningen måste vara gjord senast tre månader efter ett dödsfall, sedan måste bouppteckningen registreras hos Skatteverket.

    Nästa del är dödsboförvaltningen som är den praktiska hanteringen av den egendom som den avlidne har lämnat efter sig. Sista steget kallas för arvskifte och det är då arvet fördelas.  

    Varje dödsboavveckling är unik och därför kan vi inte säga exakt hur lång tid det tar. Hela processen, med alla tre steg, kan ta ca 8 till 15 månader. Men avvikelser från den tidsuppskattningen kan ske då det helt beror på naturen av dödsboavvecklingen.

    Änka på parkbänk

    Familjens Jurists podd

    Lyssna på vår mikropodd där vi på fem minuter tar upp det viktigaste du behöver veta om juridiken kring bouppteckning. Vi pratar bland annat vanliga missförstånd, vilka personer som är bra att ha koll på och vad som gäller för arvingar i olika situationer.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden