Hoppa till innehållet
Tillbaka

Har min sambo rätt att behålla lägenheten som jag betalat?

Fråga

Kan min sambo, vid separation ha rätt att behålla lägenheten som jag betalat?

Svar

När två personer som har en kärleksrelation flyttar ihop till en bostadsrätt eller ett hus blir sambolagen gällande. Många missar tyvärr helt att detta kan få konsekvenser för den som betalar mest eller allt för bostaden. Det är nämligen så att oavsett vem av samborna som betalat för den gemensamma bostaden måste hen i regel dela med sig av hälften av bostadens värde till den andra om de någon gång separerar. Det spelar ingen roll om du och din sambo betalat lika mycket, du betalat allt eller om du betalat lite mer än hälften av bostaden. Värdet av hela bostaden ska delas lika mellan er.

Det spelar heller ingen roll vem av er som ansvarar för bolånen på bo-staden. Visserligen har den som står som ansvarig för bolånen rätt att räkna av bolåneskulden från värdet innan resterande värde delas mellan separerade sambor men grundregeln är ändå densamma. Vill man inte ha det på det sättet måste båda samborna skriva under ett samboavtal och i vissa fall också ett skuldebrev.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden