Hoppa till innehållet

Generationsskifte

Har du stora tillgångar är det bra att börja planera för ett generationsskifte i tid. Det finns tre olika sätt att föra över tillgångar till andra, och de har alla olika juridiska konsekvenser.

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Löpande timpris

Vi hjälper till

Kontakta någon av våra jurister för att finna de bästa vägarna. Arv och gåvor är komplicerade. Se till att alla handlingar är korrekta.

Vad kostar hjälp med jurist?

Ett generationsskifte kan ta olika lång tid beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 250 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

Vid mer komplexa generationsskiften debiterar vi vår specialisttaxa 2 990 kr per timme.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Arv, gåva eller försäljning?

De tre sätten att föra över dina tillgångar till andra – arv, gåva eller försäljning – har alla olika juridiska konsekvenser. Välj sätt utifrån vad du vill, dina tillgångar och din familjesituation. En bra början är att fundera på vad som sker om du inte gör någonting alls.

Testamente

Med ett testamente kan du ändra arvsordningen och själv välja var dina tillgångar ska gå. Dock har makar alltid sin giftorätt och barn sin laglott. Har du redan ett testamente är det bra att se över det eftersom både lagar och familjesituationer ändras och behöver du ändra något är det bäst att göra det direkt. För att vara giltigt måste ett testamente skrivas på rätt sätt. 

Gåva fastighet

Skänker du en fastighet till dina barn undviker du kapitalvinstbeskattning. Stämpelskatt för lagfart behöver heller inte betalas. Vill barnen sedan sälja fastigheten beräknas deras kapitalvinst med dina ingångsvärden. För att de ska kunna sälja är det viktigt att lämna över alla handlingar som rör fastigheten.

Försäljning fastighet

Säljer du fastigheten till dina barn kan man riskera att behöva betala kapitalvinstskatt och mottagaren får betala stämpelskatt. För att veta om ni behöver betala skatt eller inte är det bra att innan försäljningen träffa en jurist för att gå igenom vad som gäller.

Bra att tänka på inför generationsskifte

  1. Resonera inom familjen och var helst överens i förväg om alla överföringar.
  2. Glöm inte att en gåva till ett av dina barn kan få konsekvenser vid ett framtida arvskifte om du har andra bröstarvingar som inte fått gåvor i samma utsträckning.
  3. Tänk på dig själv och din ekonomi. Skänk inte bort vad du själv kan behöva.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden