Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Generationsskifte

    Har du stora tillgångar är det bra att börja planera för ett generationsskifte i tid. Det finns tre olika sätt att föra över tillgångar till andra, och de har alla olika juridiska konsekvenser.

    Arv, gåva eller försäljning?

    De tre sätten att föra över dina tillgångar till andra – arv, gåva eller försäljning – har alla olika juridiska konsekvenser. Välj sätt utifrån vad du vill, dina tillgångar och din familjesituation. En bra början är att fundera på vad som sker om du inte gör någonting alls.

    Testamente

    Med ett testamente kan du ändra arvsordningen och själv välja var dina tillgångar ska gå. Dock har makar alltid sin giftorätt och barn sin laglott. Har du redan ett testamente är det bra att se över det eftersom både lagar och familjesituationer ändras och behöver du ändra något är det bäst att göra det direkt. För att vara giltigt måste ett testamente skrivas på rätt sätt. Med hjälp av en jurist är du trygg med att det blir så.

    Gåva fastighet

    Skänker du en fastighet till dina barn undviker du kapitalvinstbeskattning. Stämpelskatt för lagfart behöver heller inte betalas. Vill barnen sedan sälja fastigheten beräknas deras kapitalvinst med dina ingångsvärden. För att de ska kunna sälja är det viktigt att lämna över alla handlingar som rör fastigheten. 

    Försäljning fastighet

    Säljer du fastigheten till dina barn kan man riskera att behöva betala kapitalvinstskatt och mottagaren får betala stämpelskatt. För att veta om ni behöver betala skatt eller inte är det bra att innan försäljningen träffa en jurist för att gå igenom vad som gäller.

    Bra att tänka på inför generationsskifte

    • Resonera inom familjen och var helst överens i förväg om alla överföringar.
    • Glöm inte att en gåva till ett av dina barn kan få konsekvenser vid ett framtida arvskifte om du har andra bröstarvingar som inte fått gåvor i samma utsträckning.
    • Tänk på dig själv och din ekonomi. Skänk inte bort vad du själv kan behöva.

    Kontakta din lokala jurist för att finna de bästa vägarna. Arv och gåvor är komplicerade. Se till att alla handlingar är korrekta.

    Släkting med barnbarn
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden