Hoppa till innehållet
Tillbaka

Vad händer om jag eller min man skulle gå bort? Hur fördelas våra tillgångar?

Fråga

Jag och min make har varit gifta i 35 år och har två gemensamma barn. Barnen är vuxna och utflugna sedan några år tillbaka. I våras gick en av våra nära vänner plötsligt bort och det fick oss att börja tänka på framtiden. Vad händer om jag eller min man skulle gå bort? Hur fördelas våra tillgångar? Vi har inte skrivit testamente eller andra juridiska dokument.

Svar

Eftersom ni är gifta och endast har gemensamma barn ärver den efterlevande av er allting efter den som avlider först. Barnen får sitt arv först när ni båda har avlidit. Ni kan dock genom testamente bestämma att barnen ska få sitt arv (helt eller delvis) redan när den förste av er avlider. Genom att skriva testamente kan ni också bestämma att en del av arvet ska tillfalla någon annan än barnen, exempelvis barnbarnen. I ett testamente kan ni också bestämma (”förordna” på juristspråk) att det som era barn ärver av er ska vara deras enskilda egendom. Det betyder att den inte ska delas med barnens makar eller sambor vid en eventuell separation. Om du gör en Livsbesiktning® hos Familjens Jurist kan vi berätta mer om bland annat testamente.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden