Hoppa till innehållet

Bli sambo

Att flytta ihop är ett stort steg. Två hem blir till ett och två viljor ska enas om färgen på soffan. Men det är också ett stort juridiskt steg. Därför är det klokt att ta reda på vad samboförhållandet innebär. Det finns flera frågor som är bra att diskutera för att skapa trygghet som sambor. Vad är ditt, vad är mitt och vad är vårt? Och vem får vad om det tar slut?

Att vara sambo innebär mer än att bo ihop

Enligt sambolagen räknas två personer som bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll som sambor. Sambolagen gäller bara bostad och bohag som ni har skaffat för gemensamt användande. Som sambor har ni inte samma rättsliga skydd som gifta par. Den största skillnaden är att ni inte ärver varandra. Det viktigaste att hålla koll på när ni flyttar ihop är, tråkigt nog, vad som händer ifall ni flyttar isär eller om någon av er avlider.

Bra att tänka på när ni flyttar ihop

  1. Det är bara bostad och bohag som räknas som samboegendom. Bilar och båtar räknas till exempel inte in.
  2. Tänk igenom om ni behöver ett samboavtal för att avtala bort sambolagens regler om bodelning.
  3. Har någon av er lagt mer i kontantinsats eller köpt mer eller dyrare saker till hushållet kan det vara bra att skriva ett skuldebrev.
  4. Ni ärver inte automatiskt varandra som sambor. Skriv ett testamente om ni vill ärva varandra.
  5. Tänk igenom vad som gäller om det finns barn med i bilden, gemensamma eller från tidigare förhållanden. Vad händer om ni delar på er eller om någon av er skulle gå bort?
  6. Se över hemförsäkringen så att ni båda står på den.

Fördjupa dig

Vem äger vad?

Det är bara den bostad och det bohag (som till exempel möbler) som ni har skaffat tillsammans som omfattas av sambolagen och då också ska delas lika om ni skulle separera eller en av er går bort. All annan egendom, som till exempel sparande, fritidshus, bilar och båtar räknas inte in vid delningen och behålls av den som äger den om ni separerar.

Det spelar ingen roll vem som betalat mest för till exempel lägenheten. Värdet av lägenheten efter avdrag för skulder ska ändå delas lika om ni separerar eller någon av er dör. Det är därför en bra idé att dela på kostnaderna vid större inköp. Om ni betalar olika mycket pengar behöver ni skriva juridiska dokument för att undvika att det blir orättvist vid eventuell separation eller dödsfall.

Avtala bort sambolagens regler

Det går att avtala bort hela eller delar av sambolagens bodelningsregler när det gäller den gemensamma bostaden och bohaget genom att skriva ett samboavtal. Det är bra att göra om till exempel den ena parten går in med en större kontantinsats eller har betalat för betydligt fler och dyrare möbler än den andra. Det vanligaste är att skriva in i samboavtalet att det inte ska göras någon bodelning alls om ni separerar eller någon av er dör. Om ni sedan gifter er blir samboavtalet automatiskt ogiltigt.

Sambor ärver inte varandra

Sambor ärver inte varandra enligt lag. Om din sambo dör har du rätt att behålla värdet av halva bostaden och halva bohaget om ni har köpt det för gemensam användning. Resten av den avlidnes tillgångar ärver barnen. Finns inga barn ärver sambons föräldrar eller syskon. Ni kan skydda varandra genom att skriva ett testamente.

Försäkringar

När ni blir sambor kan det vara bra att se över era försäkringar på nytt. Prata med försäkringsbolaget där ni har hemförsäkringen och säkerställ att ni båda står med på försäkringen. Om någon av er har en försäkring där ni kan välja förmånstagare (exempelvis pensionsförsäkring, tjänstegrupplivförsäkring eller kapitalförsäkring) kan det vara bra att uppdatera vem som är förmånstagare.

Vi hjälper till med

Våra jurister förklarar

Se vår film om

Att bli sambo med Sara Curan

Se vår film om

Samboavtal med Carola Erixon Gyllenmyr

Se vår film om

Testamente med Lavinia Dimoftache

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden