Hoppa till innehållet

Samboavtal

När ni flyttar ihop är såklart pirret, glädjen och valet av soffa det ni tänker mest på. Men flytten innebär även en ny juridisk situation. Med ett samboavtal kan ni känna er trygga med hur ni delar upp hemmet ifall det visar sig att ni inte längre vill bo ihop.

Dokument online

  • Enkelt och prisvärt

  • Skriv först, betala sen

  • 695 kr

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Från 2 990 kr

Varför ska man ha samboavtal?

Med ett tydligt samboavtal kan ni undvika problem vid separation eller dödsfall. Som sambos samäger ni nämligen allt som är inköpt för gemensamt användande – oavsett vem som har betalat för det. Genom att skriva ett samboavtal kan ni justera hur era tillgångar ska delas upp vid eventuell separation, på ett sätt som passar er.

Mer om samboavtal

Enligt sambolagen ska allt, inventarier och bostad, som köpts för gemensamt bruk fördelas lika mellan båda parter vid en bodelning. Det spelar då ingen roll vem som betalat för t. ex. ert gemensamma hem – värdet ska fördelas lika mellan er oavsett.

Med ett välformulerat och giltigt samboavtal kan du och din sambo kringgå sambolagens bodelningsregler helt eller delvis. Ni kan exempelvis välja att reglerna inte ska gälla bostaden, men att allt annat ska delas lika enligt sambolagen. Om båda ska stå som ägare för större inköp, så som en bil eller möbler, är det en bra idé att dela på kostnaderna samt att båda parter skriver under köpehandlingar och kvitton. Det gör det enklare att minnas vem som egentligen äger vad, vid eventuell separation.

Våra jurister förklarar

Se vår film om

Samboavtal med Carola Erixon Gyllenmyr

Se vår film om

Att bli sambo med Sara Curan

Frågor och svar

Vad gäller med egendom när man är sambo?

När man är sambo kan man enbart ärva varandra om man skriver testamente. Om man har barn går det inte att ärva varandra fullt ut, hälften av arvet är laglott och den har barnen alltid rätt till. Det spelar ingen roll om barnen är gemensamma eller så kallade särkullbarn.

Som gifta ärver makar varandra och de gemensamma barnen får vänta på sitt arv tills båda föräldrarna har gått bort.

Det är alltså stora skillnader på att vara sambo och att vara gift när det kommer till arv.

När räknas man som sambo?

Det finns ingen exakt tidgsräns. I sambolagen står: ”Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.” Det ska alltså vara stadigvarande. Det anses att det inte räcker med ett par veckor, men exakt hur länge, finns inte skrivet någonstans. I domstol tar man hänsyn till alla omständigheter, till exempel om paret är skrivna på samma adress. Det finns ett rättsfall som bestämde att ett par som bott ihop i 11 veckor var sambor.

Var registrerar man ett samboavtal?

Ett samboavtal ska vara skriftligt och undertecknas av er båda, men registreras inte någonstans. Däremot kan man tillsammans anmäla till inskrivningsmyndigheten att en fastighet eller tomträtt som en av er äger är gemensam bostad. Anmälan medför att inskrivningsmyndigheten får kännedom om att ägaren inte får förfoga över fastigheten utan den andra sambons samtycke.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden