Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Samboavtal

    Att flytta ihop är spännande, härligt och ofta lite nervöst. Ett stort steg, både i livet och i juridiken. Att börja dela sitt liv med någon du tycker om är underbart, men också knepigt. Kompromisser i privatlivet är ju sällan enkelt. Skriver ni ett samboavtal är ni trygga med hur ni delar upp hemmet ifall det visar sig att ni inte klarar av att bo ihop.

    Vad är ett samboavtal?

    Med ett samboavtal kan du och din sambo gå runt sambolagens bodelningsregler helt, men också delvis. Ni kan exempelvis skriva att bodelningsreglerna inte ska gälla sambobostaden men att den övriga samboegendomen ska delas lika enligt sambolagen.

    Samboegendom

    Som sambor äger var och en av er det ni själva köper. Men vid en bodelning ingår bohag och bostad som ni har köpt för att använda tillsammans. Det spelar då ingen roll vem som betalat för en eventuell bostadsrätt, den ingår ändå i bodelningen och värdet av den ska fördelas lika mellan er om det är samboegendom. Det är därför en bra idé att dela på kostnaderna vid större inköp och att ni båda skriver under köpehandlingar och kvitton för det som ni båda ska stå som ägare för. Om ni går in med olika insatser, exempelvis vid ett bostadsköp, behöver ni skriva juridiska dokument för att undvika att det blir orättvist vid eventuell separation eller dödsfall.

    Vi kan hjälpa er med samboavtalet 

    Det är bättre att diskutera hur ni vill fördela ert hem och era möbler medan sambolivet är härligt, än tvärtom. Våra jurister är experter på sambolagen och svarar på alla era frågor.  

    Vi erbjuder fast pris* på samboavtal oavsett om ni väljer att träffa oss på ett av våra kontor, ha mötet med juristen över telefon eller skriva samboavtalet själva i vår onlinetjänst. 

    Här kan ni se Familjens Jurists prislista och boka tid.

    Med anledning av Coronaviruset

    Familjens Jurist följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har vidtagit ett antal åtgärder inom vår verksamhet för att minska smittspridningen. Här kan du läsa mer om de åtgärder vi gjort inom vår organisation.

    Vi erbjuder alla våra kunder möjligheten att boka om sitt möte helt kostnadsfritt, antingen till en annan dag eller till ett telefonmöte.

    * Fasta priser gäller på de kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Vi rekommenderar de kontor som tillhör vår franchiseverksamhet att hålla samma priser.

    Vad kostar det att skriva ett samboavtal?

    Fråga

    Jag och min sambo har tänkt att skriva ett samboavtal. Vad kostar det att upprätta ett sådant?

    Svar

    Arvode för samboavtal inklusive rådgivningen varierar beroende på ärendets omfattning. Därför är det svårt att säga ett pris utan att veta mer om er situation. Vid ett första möte lämnar vi alltid en kostnadsuppskattning så att ni, innan vi påbörjar ärendet, vet vad det kommer att kosta.

    Var registrerar jag ett samboavtal och vad är fördelen med det?

    Fråga

    Jag är sambo och har skrivit ett samboavtal. Ska eller kan jag registrera detta hos någon myndighet? Var gör jag det? Om det är frivilligt, vad är fördelen med att registrera avtalet?

    Svar

    Enligt sambolagen kan sambor, i en av dem båda undertecknad handling, anmäla till inskrivningsmyndigheten att en fastighet som är lagfaren för en av dem eller för en tomträtt för vilken en av dem är inskriven som innehavare, är gemensam bostad för dem båda. Anmälan medför att inskrivningsmyndigheten får kännedom om att ägaren inte får förfoga över fastigheten utan den andra sambons samtycke.

    Vad gäller med egendom när man är sambo?

    Fråga

    Jag och min sambo vill att all egendom ska vara gemensam. När en av oss dör vill vi att den som är kvar i livet ska få sitta i "orubbat bo". Vad behöver vi göra för att få det som vi vill?

    Svar

    När man är sambo kan man enbart ärva varandra om man skriver testamente. Om man har barn går det inte att ärva varandra fullt ut, hälften av arvet är laglott och den har barnen alltid rätt till. Det spelar ingen roll om barnen är gemensamma eller så kallade särkullbarn.

    Har ni bara gemensamma barn så kan ni få det som ni beskriver om ni gifter er. Som gifta ärver makar varandra och de gemensamma barnen får vänta tills båda föräldrarna har gått bort.

    Det är alltså stora skillnader på att vara sambo och att vara gift när det kommer till arv.

    Samboavtal Par på promenad i stad
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden