Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Samboavtal

    Att flytta ihop är spännande, härligt och ofta lite nervöst. Ett stort steg, både i livet och i juridiken. Att börja dela sitt liv med någon du tycker om är underbart, men också knepigt, kompromisser i privatlivet är ju sällan enkelt. Skriver ni ett samboavtal är ni trygga med hur ni delar upp hemmet ifall det visar sig att ni inte klarar av att bo ihop.

    Vad är ett samboavtal?

    Med ett välformulerat och giltigt samboavtal kan du och din sambo kringgå sambolagens bodelningsregler helt, men också delvis. Ni kan exempelvis välja att reglerna inte ska gälla er bostad men att den övriga samboegendomen ska delas lika enligt sambolagen.

    Samboegendom

    Som sambor äger var och en av er det ni själva köper. Men vid en eventuell bodelning ingår inventarier och bostad som ni har köpt för att använda tillsammans. Det spelar då ingen roll vem av er som betalat för exempelvis en bostadsrätt, den ingår ändå i bodelningen och värdet av den ska fördelas lika mellan er om det är samboegendom.
    Om ni bor ihop är det därför en bra idé att dela på kostnaderna vid större inköp, men också att ni båda skriver under köpehandlingar och kvitton för det som ni båda ska stå som ägare för. Går ni in med olika stora insatser, som vid ett bostadsköp, behöver ni skriva juridiska dokument för att undvika att det blir orättvist vid eventuell separation eller dödsfall.

    Vi kan hjälpa er med samboavtalet 

    Det är bättre att diskutera hur ni vill fördela ert hem och era möbler medan sambolivet är härligt, än tvärtom. Våra jurister är experter på sambolagen och svarar på alla era frågor. 

    Att upprätta ett Samboavtal tillsammans med en jurist kostar 2 199 kr*. Om du vill göra det själv med vägledning i vår onlinetjänst kostar det 599 kr*.

    Här kan ni se Familjens Jurists prislista för övriga tjänster.

    Med anledning av Coronaviruset

    Vi erbjuder alla våra kunder möjligheten att välja mellan möte på kontor, video- eller telefonmöte. Här kan du läsa mer om de åtgärder vi gjort inom vår organisation.

    * Fasta priser gäller på de kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Vi rekommenderar de kontor som tillhör vår franchiseverksamhet att hålla samma priser.

    Vad kostar det att skriva ett samboavtal?

    Fråga

    Jag och min sambo har tänkt att skriva ett samboavtal. Vad kostar det att upprätta ett sådant?

    Svar

    Arvode för samboavtal inklusive rådgivningen varierar beroende på ärendets omfattning. Därför är det svårt att säga ett pris utan att veta mer om er situation. Vid ett första möte lämnar vi alltid en kostnadsuppskattning så att ni, innan vi påbörjar ärendet, vet vad det kommer att kosta.

    Var registrerar jag ett samboavtal och vad är fördelen med det?

    Fråga

    Jag är sambo och har skrivit ett samboavtal. Ska eller kan jag registrera detta hos någon myndighet? Var gör jag det? Om det är frivilligt, vad är fördelen med att registrera avtalet?

    Svar

    Enligt sambolagen kan sambor, i en av dem båda undertecknad handling, anmäla till inskrivningsmyndigheten att en fastighet som är lagfaren för en av dem eller för en tomträtt för vilken en av dem är inskriven som innehavare, är gemensam bostad för dem båda. Anmälan medför att inskrivningsmyndigheten får kännedom om att ägaren inte får förfoga över fastigheten utan den andra sambons samtycke.

    Kan vi skriva ett samboavtal själva eller bör vi ta hjälp av expertis?

    Fråga

    Vi undrar om det är svårt att skriva ett samboavtal själva, bör man ta hjälp?

    Svar

    Ni kan skriva ett samboavtal själva men det är viktigt att allt blir rätt formulerat och det kan vara klokt att ta hjälp av expertis. Den kostnad som det innebär kan vara väl använda pengar.

    Vad gäller med egendom när man är sambo?

    Fråga

    Jag och min sambo vill att all egendom ska vara gemensam. När en av oss dör vill vi att den som är kvar i livet ska få sitta i "orubbat bo". Vad behöver vi göra för att få det som vi vill?

    Svar

    När man är sambo kan man enbart ärva varandra om man skriver testamente. Om man har barn går det inte att ärva varandra fullt ut, hälften av arvet är laglott och den har barnen alltid rätt till. Det spelar ingen roll om barnen är gemensamma eller så kallade särkullbarn.

    Har ni bara gemensamma barn så kan ni få det som ni beskriver om ni gifter er. Som gifta ärver makar varandra och de gemensamma barnen får vänta tills båda föräldrarna har gått bort.

    Det är alltså stora skillnader på att vara sambo och att vara gift när det kommer till arv.

    Samboavtal Par på promenad i stad
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden