Hoppa till innehållet
Tillbaka

Vem tar hand om husdjuret när någon dör?

Fråga

Vad händer om man har husdjur i hemmet när man dör, men inga anhöriga eller andra närstående som känner till det och kan ta hand om djuret?

Svar

I de fall då en ensamstående person utan nära släktingar avlider, har vi ofta hand om hela förvaltningen av den avlidnes dödsbo. Avvecklingen sker då enligt arvingarnas önskemål eller, om det finns ett testamente, enligt testamentstagarnas önskemål.

Vanligtvis har de som är ensamstående med djur, oftast hundar och katter, tänkt på att det kan hända dem något som gör att husdjuret måste tas omhand och har därför en god vän, granne eller bekant som kan rycka in om det behövs. I annat fall brukar det alltid finnas någon som känner till att det finns ett husdjur och som tillfälligt kan ta hand om det. Vad som ska hända med husdjuret därefter bestämmer arvingarna eller, om det finns ett testamente, testamentstagarna. Ibland blir det tillfälliga hemmet permanent, ibland får djuret en annan ägare.

Svaret är alltså att även om det inte finns några anhöriga så brukar det ändå ordna sig så att husdjuret får ett nytt hem.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden