Hoppa till innehållet
Tillbaka

Hur kan vi säkerställa att min frus sparande tillfaller vårt gemensamma barn och inte särkullbarnet?

Fråga

Jag är gift med en kvinna och vi har ett gemensamt barn och jag har ett sk särkullbarn sedan tidigare. Vi har ett testamente av vilket framgår att vi vill att den efterlevande ska sitta i orubbat bo när den första av oss dör.

Alla våra tillgångar är giftorättsgods och min fru har ett sparande som hon vill skall tillfalla vårt gemensamma barn. Nu har vi hört att det inte går att skriva att vi ska sitta i orubbat bo och min fru är också orolig över hur man kan säkerställa att hennes sparande tillfaller vårt gemensamma barn. Vad gäller och hur gör man?

Svar

När det gäller din frus sparande till ert gemensamma barn bör det omvandlas till enskild egendom om ni vill säkerställa att det skall tillfalla ert gemensamma barn den dagen ni båda är döda. Så länge en tillgång är giftorättsgods kan denna tillgång ingå i en bodelning vilket innebär att delar av tillgången kan tillfalla den andra makens arvingar.

Lagstiftaren har bestämt att sk särkullbarn har en bättre rätt till sin laglott, än efterlevande make/make. Denna laglott går alltså inte att skriva bort vilket innebär att om du dör först kommer ditt särkullbarn kunna kräva ut sin laglott vilket då blir 25 % av din kvarlåtenskap. I och med att din fru inte har något särkullbarn kommer du ärva all hennes kvarlåtenskap.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden