Hoppa till innehållet
Tillbaka

Behöver förskott på arv skattas?

Fråga

Min fars moster, som inte har egna barn och hennes man är död, har skrivit testamente där jag och mina systrar ska ärva henne. Hon ska nu sälja sin bostadsrätt pga flytt till vårdboende och vill ge oss pengarna i förskott på arvet. Hur går vi tillväga? Räcker det med gåvobrev? Räknas hennes inkomst upp av pengarna från försäljningen fastän hon ger bort dom? Hur mycket får hon skatta för försäljningen?

Svar

Om din fars moster vill ge er pengar med villkor t ex att det skall vara er enskilda egendom så är det lämpligt att hon skriver ett gåvobrev. Skatten är 22% på vinsten. I stora drag räknar man ut vinsten på skillnaden mellan vad hon har köpt bostaden för och försäljningspriset när den säljs. Ett alternativ är att ge bort bostadsrätten till er. Sedan får ni sälja bostaden och ta ansvar för skatten. Boka tid hos en jurist som hjälper till att genomföra gåvan på bästa sätt.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden