Hoppa till innehållet
Tillbaka

Vad händer med arvslotten för mina tidigare barn?

Fråga

Jag lever i ett nytt förhållande (var tidigare gift i 23 år) med två "nya" barn och min nuvarande fru har inga tidigare barn. Jag har även två barn från mitt tidigare äktenskap, 31 år och 36 år. Det vi, jag och min nuvarande fru, ofta funderar på är att om jag skulle avlida före henne, vad som händer med arvslotten för mina tidigare barn? Inte med tanke på att göra dem arvlösa, men att min fru skall kunna bo kvar i orubbat bo. Jag har pratat lite med en av mina söner om detta och hans tankar var vad min fru kommer göra med ”deras" arv innan hon avlider, ny man eller kanske ”slösar” bort deras arv. Vi har en bostadsrätt och en liten kolonistuga, inga jättesummor men i alla fall. Det jag vill veta kan jag skydda min fru på något sätt från att behöva gå från hus o hem. Jag är fullt medveten om hur arvslagen är med så kallade särkullbarn, med deras rätt att få ut arvet omgående, och att gemensamma barn får vänta.

Svar

Du får väga fördelar mot nackdelar, men du kan skriva ett testamente där din hustru ärver dig och dina tidigare barn endast får laglotten. Resterande har de rätt att få när hon har gått bort. Ibland kan det vara bättre att inte skriva testamente utan låta dina särkullbarn få ut hela sitt arv direkt vid din bortgång och om det är möjligt teckna försäkringar så att din hustru har råd att lösa ut dem istället. Om man låter särkullbarnen få sitt arv direkt så som det står i lagen, då slipper man ha dem som dödsbodelägare tillsammans med era gemensamma barn, vid din hustrus bortgång.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden