Hoppa till innehållet
Tillbaka

Flyttar ihop till min bostadsrätt men använder sambos pengar till en renovering. Vad ska vi tänka på?

Fråga

Min sambo har sålt sitt radhus och flyttat till min bostadsrätt. Vi använder de pengar hon fått från försäljningen av radhuset till att totalrenovera lägenheten. Vi har planer på att gifta oss och skriva ett äktenskapsförord. Vi funderar på att överlåta en andel i bostadsrätten till min sambo som motsvarar kostnaden för renoveringen. Hur skall vi resonera?

1) Se på kostnaden för renoveringen relaterat til bostadsrättens värde före renoveringen?

2) Se på kostnaden för renoveringen relaterat till bostadsrättens värde efter renoveringen?

I alternativ 1) måste vi väl fundera över var pengarna till renoveringen kommer ifrån och hur kostnaderna då ska fördelas mellan oss båda? Detta har väl betydelse främst för att det ska blir rättvist mellan våra respektive barn när de ärver oss?

Svar

För att få vara med på den värdeökning som investeringen ger är den bästa lösningen att värdet före renoveringen plus kostnaden för renoveringen i förhållande till kostnaden för renoveringen ger andelen. Om ni gifter er sker överföringen av ägandet enklast och bäst genom bodelning under bestående äktenskap.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden